Jas 39 Gripen

Ojdå. Man borde inte vänta med att skriva för då har man så mycket att berätta på en gång.

Måndag kväll stack jag till brandstationen för att vara med på övning. Tåg som krockat med bil.
Hängde med heltid in i vagnen. Vi var tre st som skulle ta hand om 4 patienter. Låter inte mycket men det gäller att prioritera rätt och hjälpas åt att lyfta ut dom försiktigt.
Tog ut killen med avslitet hand först. Sen hon med det öppna lårbensbrottet då jag hjälpte till att bära ut henne, kan säga att det var en fördel att vara liten i den trånga tågvagnen. Jag satt då och då med den medvetslösa och pratade ifall hon kunde höra mig eller vakna.
Vi bar ut den med stickningar i benen och den medvetslöse med spineboarden. När övningen var klar gick insatsen igenom och vi återvände på stationen. En givande övning så man fick tänka lite sjukvård och prioritering.

Vi skyndar oss med återställning för att träna på Motiva. Har ju tid vid åtta. På väg ut tutar allas sökare. Bilbrand. Vi var tre där bak som försökte få på oss larmställen. Måste varit ren underhållning*fniss*.
Det var mörkt ute och blåljusen blinkar på väg genom staden.
Jag står upp i brandbilen för att trä på mig byxorna och har lite skadeglädje åt R som tar på sig sina byxorna och försöker stå med böjd rygg. Kanon att vara liten och trycka mot taket.
Tills M bromsade innan rondellen. Aj... ;o) Men då hade jag precis fått på mig byxorna så jag kunde sätta mig efter att jag slog i huvet i radion.
I en sväng hamnade R i mitt knä, hehe gäller att hålla i sig vid larm =o)
När vi väl kom fram satte R igång pumpen och jag tog strålröret till det förhöjda lågtrycket och sprang mot bilen. Kom till och med före rökdykare P som tog en pulversläckare.
Bilen var helt övertänd och inte mycket att spara.

När vi kom tillbaka var tiden slut på Motiva. Sov över på stationen.
Tisdagsmorgonen klockan sju borstade jag tänderna. Lamporna tänds och en robotröst talar om: Villabrand, rökutveckling. Spottade ut tandkrämen, sköljde munnen och kutade snabbt genom korridoren i källaren. Kom ut i vagnhallen där det var helt tomt. Jag saktade ner på farten och undrade om det bara var ett provlarm (som är tio ggr per dag denna veckan). Började ta på mig sockarna innan resten av gänget kom. De läste febrilt på sina sökare och så var de nyvakna, därav fördröjningen ;o)
Och så var det mer blåljus och sirener medan människorna var på väg till jobbet eller sov :o)
Sen visade det sig att det var en tvättmaskin som hade luktat bränt. Inte mycket vi kunde göra.

Klockan åtta kom nästa gäng. Jag hade ledig tid så jag tvättade bilen och putsade stötfångaren så den blev mörkare. Limmade mattorna med som skulle göras för länge sen.
Fick sedan order att hänga med MS och ta ner en katt från trädet. Så blev man med i
tidningen:
image180

Kul att göra en insats (wow jag tog emot en katt) ;o)
Räddningtjänsten tar oftast inte ner katter men eftersom MS och jag inte ingick i styrkan kunde vi göra det. Men nu har flera ringt och vill ha ner sina katter....

Jag fick köra stegbilen både uppe och nere med M. Han var lite nervös när jag skulle ner på taket på vagnhallen*höhö*. Kul att köra lite stegmaskin..
Efter lunch handlade brandmännen saker de behövde i jobbet. Den ena praktikanten och jag fick klämma in oss mellan P och B där bak i första bilen. Men vi fick plats :o)
Spelade innebandy på eftermiddagen vilket syns på benen. Ser ju misshandlad ut*suck*.
Men det var kul. Stod i mål när jag räddade en boll mellan vaderna. Blev jätteglad att jag lyckades fånga bollen med vaderna, då kom H och petade in den med klubban*grr*. En gång när jag stod i mål kom hela gänget för att få in bollen och få bort bollen. Jag stod nästan lutad mot väggen tillsist. Blev lite hysteriskt men bollen kom inte in i mål... Man är rätt road att spela innebandy, antingen när en annan blir inknuffad i väggen eller när man lyckas stoppa dom ;o)

Idag var LIA-F och jag på F17. Fick lära oss hur deras flygplatsräddning fungerar. På 20 sek ska de vara i bilarna. Varje gång de ska göra nåt måste de tänka om de klarar 20 sek och ev skifta bilen de ska köra. Så jobbigt. Och det var inte världens bästa komfort de hade i byggnaden. Råttboendet kallade en brandmästare det. Och det var precis vad det var. Men snart skulle det byggas en ny räddningsstation.
Vi fick titta på Jas 39 Gripen. Fick klättra upp och kolla inuti en av det flygplanet som hade beredskap för hela Sverige. Häftigt att kolla inuti. Även om det bara var en massa knappar. Fick reda på hur den fungerade och hur man slår av motorn utifrån ifall det blir ett haveri.
De nyare Jas 39 Gripen lyfte ca 20-30 meter ifrån oss med ett jäkla vrål. Bara vibrerade i kroppen av den kraften *asum!!* :o)

Gymmade lite innan jag körde hem. Är äntligen piggare i kroppen så snart är det full fart som gäller.
Nähe nu är det Roomservice och sen Grey's Anatomy.

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits