Tattisen

Okej nu är bild tagen på tattisen så ni slipper vänta mer ;o)

image155

Är taget lite uppifrån så nederdelen ser liiite mindre ut. Och så är den lite blank just nu.
Om det inte syns är det utsidan av vaden på högerbenet...

Igår var jag på stationen och visade tattisen för mitt gäng. De trodde först att det var fejk och var tvungna att känna på den... Men de verkade inte jätteglada att jag tattat mig :o)
Och så började den goa brandmästaren och jag att slåss på skoj. Gick ju inte så bra för mig för en annan brandman pratade med mig om tattisen samtidigt*hehe*.

Vi fick lektion om IR-kameran och åkte sen ut till övningsfältet. Jag körde 305, H 310, den goa brandmästaren var överlycklig för att han fick köra 301 och så körde B 304 och P 309. Hade det blivit ett larm skulle vi stanna vid vägkanten och lämna de fordon vi inte behövde så att styrkan skulle bli komplett (är ju 1+4).
Men det blev ju inget larm på hela dagen igår.

Vi skulle ha kall rökdykning och den goa brandmästaren och jag började slåss och brottas igen. Jag försökte få ett grepp om honom men det slutade med att jag hamnade i underläge*hmf* :o)
Jag fick vara markör inne i byggnaden för jag gjorde den övningen förra veckan. Sen hjälpte jag H att spola bort diesel i en container. Vi åkte hem igen för att käka.
På eftermiddagen ställde vi hos på torget eftersom det var långlördag. Vi skulle visa upp oss och dela ut broschyrer till barnen om eld och sådant. Barnen fick sitta i brandbilen och fråga vad grejorna var till.
Då kom mina föräldrar och bror så de fick träffa mitt gäng och mamma lovade tårta. Så nu lär de ju tjata tills de får denna tårtan ;o)
Typsikt nog kom en demostration mot rasism och vi stod ju mitt i vägen så polisen bara skrattade åt oss. Men de kom förbi*ler*.
När jag skulle köra hem gav jag den goa brandmästaren skjuts hem för han hade kört moppe på morgonen och var inte lika pigg att köra hem i regnet =o)

Jag höll på att köra bensinslut häromdagen. Varken bensinmätare eller trippmätaren funkar. Så på E22 kände jag att den gick ryckigt. När jag körde av på hemvägen blev det ännu mer ryckigt och jag såg bensinstationen på långt håll men först var det en backe innan dess. Så jag höll samma hastighet och frikopplade och rullade uppför. Men det gick =o) Kunde tanka i 56.62 liter så det var mer än 3 liter kvar :o)
 
Nähe ska städa gardroben idag var det tänkt. Så tråkigt men det måste göras.
Ha´de fint i höstmörkret*brr*

Sotarn

Igår hängde jag med sotarmästaren för att göra en brandskyddskontroll av skorstenar, kaminer och sådant. Hängde med på sju st ungefär. För det mesta pratade sotarn bara med folket. Har väl gjort roligare saker. Räckte med ett par kontroller så hade man koll på läget ;o)
Men det var lärorikt och se vad de gör. Slutade tidigt så jag körde till systeryster. Vi körde iväg för att plocka svamp och jag gick med Thias i bärsele på magen. Han skrattade nästan konstant. Kul att komma ut i skogen verkar det som :o) Och trattkantareller hittade vi i massor, en stor kantarell oxå.
Var ute och fiskade igårkväll med I. Vi fick ingen fångst. Jag däremot fastnade några ggr så I fick ro dit där den fastnade. Sen råkade jag kasta i trädet så jag fick klättra upp på en sten för att ta loss den. Suck, jag är så klantig. Till mitt försvar så var det skymning så jag såg inte var draget var... =o)

Idag fick jag vara barnvakt från halv tio till halv fyra. Vi hade myspysstunder och han var riktigt duktig. Sov och käkade när jag ville ;o)

Imorgon ska jag till stationen var det tänkt. Se om jag lyckas slå i köksfläkten igen. Har en bula i huvet från iförgår*grr*. Hatar när man slår i huvet, gör ju så ont och så blixtrar det till i huvet. Fast stackars pappa slog i huvet så det började blöda häromdagen, måste gjort väääldigt ont.

Nähe nu ska det bli skönt med ett bad. Tattuering har precis läkt *gott*. Bilder kommer sen...

På häktet

Den gråtande svennen: Ligga i fosterställning och hoppas på det bästa :o)

Idag var vi på polisen och hälsade på. Träffade en väldigt trevlig närpolis som visade oss runt och berättade om deras organisation. Vi gick ner i häktet och fyllecellerna och blev erbjudna att jobba som arrestvakt :o) Jag funderar på att anmäla mig när man har lite mer tid till det. Just nu har man allt annat att tänka på.
Tyvärr fick man inte hänga med i en polisbil =(

När jag kom tillbaka på brandstationen fixade jag lite saker med schemat och sådant vi missat. Klockan ett var vi nere i Sölvesborg för att gå igenom Debriefing och POSOM. Intressant ;o)

Annars har det inte hänt så mycket idag.

Just nu tittar jag på roliga klipp :o)

Leda hästar

Vilken dag.. :o)
Blev "mobbad" redan innan uppställningen idag. Mitt gäng jobbade ju *hehe*. Har varit tet och knuffar hela dagen*fniss*.
När LIA-F och jag skulle packa slang kommer en journalist och fotograf in och tittar på slangtvätten och ville ha mig med på bild. Öhh?
Jo så skulle jag stå vid slangtvätten och då var D tvungen att sätta igång den och visa vilka knappar jag skulle trycka på. Sen skulle D oxå vara med på bild så att det skulle se ut som att han utbildade mig om slangtvätten. Så vi står sida vid sida och han börjar prata om något börjar jag gapflabba. Situationen var väldigt rolig när man försökte vara allvarlig samtidigt som D står och pratar gojja för syns skull och flera andra tittar på oss och fotografen tar bilder. Jag har lätt för att skratta och det gjorde ju saken inte bättre.
Ber D vara tyst istället så pekar han några gånger dit fotografen vill. Å vad det var jobbigt att hålla sig för skratt. Så måste man ju tänka på att man ska bli bra på kort samtidigt som man inte får titta åt det håll man vill. Ja jesus =o)
Journalisten frågade mig vad jag hette och vad det för för skola jag gick på. Får se hur det blir i tidningen sen. En tidning för Kommunal...

Vi praktikanter fick senare åka ut till en ridskola för att lära oss sätta på grimma på en häst i spilta och box. Var givande för de andra för det var nytt för dom. Jag var mest glad för att träffa hästar igen. Var ju en hel månad sen sist jag red =o(  Kommer dröja länge till nästa gång.
Stod iaf en stund och kela med en häst som kunde lägga mulen på mitt huvud. Inte van vid stora hästar men den var hur snäll som helst ;o)

Bröstet är fortfarande inte bra. Får ringa läkaren imon. De undrade på stationen om jag blivit frisk än. De varnade mig att jag skulle ta det lugnt så det inte blev något med hjärtat. Jo jag tar det ju lugnt. Knappt svettats på en månad. Och det börjar bli så tradigt. Idag när några spelade innebandy och någon annan styrketränade orkade jag inte vara kvar på stationen och vänta till kl 5. Så jag körde hem. Köpte en McFlurry på McDonalds för att tröstäta lite. Den är så jäkla drygt när man måste ta det lugnt. Jag vill ju träna. Just nu är man i bottenform. Och jag kan inte göra ett skit åt det*suck*. Jo äta rätt kan ju hjälpa lite. Men jag vill springa!! Nu!!

Å ikväll är det Desperate Housewifes. Det började ju förra veckan, precis som Grey´s Anatomy. Det är så bra :o)


Johan Glans är så jädra bra alltså. Skrattar varje gång jag ser honom :o)

Stackars hamster =) Måste vara gott med popcorn.

Dagens låt

Skriver arbete

Hmm...? Dåligt med plats kanske?

Haha jag hade nog med spärrat upp ögonen...

Håller på att skriva om arbetet. Och det går faktiskt bättre än förväntat :o)
Längtar till brandstationen imon. Är mitt gäng som jobbar då och då kan allt kul hända. När jag var ute på larm sist fick jag kommentaren att det blev larm bara för att jag stannade kvar. Det läskigaste är att det stämmer för det mesta att det blir larm när jag är där. För gänget hade det inte hänt något larm på sommaren och så kommer jag dit och de får en brand. Och en brand är ovanligt.
Är jag en vandrande olycksfågel? =o)
Men å andra sidan har jag varit många dagar på stationen utan larm, men dom dagarna lägger gänget inte på minnet*hehe*.

Häromdagen var jag rätt trött när jag skulle lägga mig. När jag legat i sängen en stund tycker jag att det var ovanligt ljust i rummet. Tittar till och ser att jag glömt rulla ner rullgardinerna. Suck...

Ska kanske färga håret idag... Om jag får tid och ork.
Märker ni att det är tråkigt att skriva arbete? Sitter här och försöker komma på nåt kul att skriva för att göra annat än arbeten.

Brukar inte ge mig tid att titta på film men kollade på två st filmer i helgen. Wow.  Antigen är tvn upptagen eller så får jag ingen ro att titta för det är så mycket annat som ska göras.
Tittade på Beck - Den svaga länken igår. Den var klart sevärd. Gunvald är lika bra som vanligt fast hade inga riktiga vassa repliker i denna filmen. Mer Gunvald åt folket :o)

Gäsp... arbete var det...

Hat mot polisen

Har funderat på en sak. Varför är det folk som verkligen hatar poliser? Frågar man personerna om de har råkat ut för en polis som inte var i snällaste laget så har de knappt träffat en polis.
Mest är det ungdomar som avskyr polisen för att de kommer och stör. Vill inte framstå som världens ängel men jag har då inget emot polisen. Tvärtom, ju fler desstu bättre. Men kan det bero på att man bor lite på landet och inte i staden där de flesta poliser håller till?
Jag kan förstå de som verkligen behöver hjälp och polisen inte hinner hjälpa dom. Då blir man nog arg på polisen.
Ungdomarna blir nog inte heller glada när de håller ut spriten för mindreåriga. Men de ungdomar förstår ju inte varför, de tror nog att polisen är ute efter dom och bara tänker på lagen. Själv tror jag att polisen gör det för en annan sak. De ser saker som inte vanliga svensson ser. Överfall, våldtäckt, misshandel och medvetslösa personer pga av alkoholen. Förklarar man det för ungdomarna? Kan man printa in i deras hjärnor att man inte är odödlig i tonåren?

Jaja, jag är väl knäpp om jag inte fattar motståndet till polisen..
Allmänheten (vuxna över lag) klagar alltid på polisen, om de var för hårdhänta mot buset, om de inte var tillräckligt hårdhänta mot buset. Vad de än gör så gör dom fel. Och ja misstag görs i alla yrken. Själv har jag inget emot om de trycker till buset lite extra :o) Vad tycker ni?
Sen fattar jag inte att polisen ska acceptera att buset får spotta dom i ansiktet. Fy fan..

Hade jag inte blivit brandman så var det polis som lockade. Vem vet, jag kanske tröttnar på brandbilar...

Putsputs

Var ledig i fredags. Försöker fundera på vad jag gjorde då. Mitt minne är rätt så kort om man säger så.
Jo just det. Jag städade lite i huset och sen körde till pappas jobb så han kunde byta bakdäcken. Kränga däck är inte min speciallité.
Kollade i butiken vad ett par baklyse kostade. Får se om det blir något köp snart.
I lördags var jag barnvakt :o) Moster myste med den glada 8 månadersbäbisen. Fast man har ju fullt upp så det blev inte mycket gjort den dagen.
På kvällen körde jag upp till I för att fiska. Tro det eller ej men jag fick en gädda på otroliga 500 gram*haha*. Så vi släppte i den igen. Var skoj att få fisk. Fast jag hoppas att man får en riktig bamsing någon dag. Då man ser fenan över ytan när man drar in den*hihi*. Men gäddornas tänder är inte att leka med. Rev mig på såna en gång.. Aj..

Igår höll jag på med min bil. Köpte lite färg för att spraya mattorna svarta i kanterna. Ska limma dit tygmattan på plastmattan sen. Får se om det blir idag.
Putsade fönster, insida lack och putsade stötfångarna. Vill inte ha de sådär fula gråa. Så jag köpte ett billigt bumpershine. Man får vad man betalar för...
image152
Men det var kul att skita ner sig :o)

Men ett medel som jag lånade av pappa var rena underverket med backspeglarna:
image153
image154
Grått är inte min favvofärg om man säger så. Vill ha så mycket svart som möjligt...

Idag såg mamma att bromsen i bakrutan lyste. Och inte var det ett spöke som bromsade. Så jag tog fram bilboken och tog bort lampan i lyset efter lite pill. VIll ju inte att det tar batteri hela dagen. Pappa får kolla på det sen så jag inte förstör hela lampan ;o)

Idag är det eget arbete som gäller, alltså ledig från stationen. Ska jobba med arbetet så man blir klar någon gång. Det är ju sao tradigt...

Trafikolycka

Aldrig lugn och ro på stationen :o)
Imorse och LIA-F och jag till Sölvesborg för vi skulle träffa någon från Miljöförbundet. Väl där nere så hade de ingen aning om att vi skulle komma och ringer till deras chef. Då visade sig att vi skulle till soptippen i Mörrum (que?).
Där får vi iaf en guidening och info om hur soporna sorteras... Inga kommentarer om det besöket...

Väl tillbaka ska gänget ha möte så vi LIA eller SMOnollorna som vi kallas :o) fick roa oss på egen hand. Han målar emblemet på väggen i gympasalen och jag dammsuger kofferten i min bil.
Efter ett tag hjälper jag LIA-F med att måla det gula på emblemet. Skulle egentligen sluta lite tidigare men jag fastnade där. Så körde jag till apoteket för att hämta en medicin för bröstet och för att sen köra tillbaka för att fortsätta måla.
Står uppe på stegen med penseln i handen när larmet går. Nivå femlarm, trafikolycka på E22.
Run Forrest RUN!!
Vi var längst bort i byggnaden. Öppna dörren, nerför trappan, genom den långa korridoren, upp för trappan, genom dörren ut till vagnhallen. Där är brandmännen nästan färdigklädda. Längst bort till våra kläder. På med sockarna, fötterna i stövlarna och hängslena över axlarna, tog tag i jackan och hjälmen. Sprang mot 309 när alla nästan satt sig. Skulle precis öppna passagerardörren då jag ser brandmästaren sitta där. Va fan tänker jag och kommer på att han ska ju åka den vid trafikolycka. Shit! Tillbaka till 301 som startat motorn och porten var öppen. Kastar mig upp med hjälm och jacka på brandmästarens plats. Och så iväg med sirener och blåljus genom staden och upp på E22.
Fick ta på mig reflexväst och latexhandskar. När det blev enfiligt innan olyckan var det kö. Så vi hoppade ut för att lägga ner vajerräckena men det var för spänt. Så vi hoppade in igen och jag fick vika in backspegeln så brandbilen kom emellan vajerräcket och bilarna. Jag fick sticka ut huvet för att se om det var nära att köra in i lastbilarna... Tur att jag inte stack huvet för långt för då hade jag slagit i bommarna i timmerbilen :o)
Även om B var duktig att köra så kunde han inte få brandbilen att krympa. Till sist tog det stopp och vi fick vänta i kön som alla andra. När det väl blev öppet i vajerräckena körde vi över de vita pinnarna och körde hemåt igen. Ambulansen hade nämligen redan transporterat patienterna.
BLT
Det var skoj att sitta där fram på larm. Man hade fin utsikt ;o)
När vi kom hem målade jag färdigt det jag jag höll på med och körde hemåt vid kvart över åtta.

Var massa tet idag som vanligt, tur det för annars hade det varit tråkigt :o)

Nära göra piruetter i rondell

Så här ser den nya bilen ut. Tyvärr har jag inte kommit på ett passande namn... Grållen hette ju min förra, den jag var styvmatte till hette Goldie, min brors heter Black Thunder. Men vad ska min heta nu? Förslag?
image146

Så här skitig var den innan (och trasig).. Såg ut så här i hela bilen...
image147

Efter en helg så blev resultat så här:
image148

Utan säten :o)
image150
image149

Hittade en del pengar under framsätena och baksätet :o) Blev några kronor rikare*ler*.

På måndagseftermiddagen hade vi kall rökdykning. Hade det varit varm hade jag knappast kunnat vara med för mitt täppta bröst. Men kall var inga problem, förutom att det var tung att bära stålpaketet. Jag vill bli frisk!! =(
Jag och två praktikanter som går gymnasiet med inriktning ambulans och rtj fick gå in först med värmekameran. De två andra gick ut efter ett tag så jag letade själv med brandmannen P bakom mig. Sen kom H och tog över värmekameran för att testa så jag gick bakom honom. Hittade alla vi skulle hitta efter att ha sökt av hela byggnaden. Kom ut och sen fick jag gå in igen för att vara markör. Gick in i discoröken och kände mig fram efter ett bra gömställe. Men det var inte så lätt att gömma sig när de har värmekameran.

Senare var det dax att åka till Ronneby för samövning i Kem.
En flakbil med kemikalier hade krockat med en truck med 1000 literstank med saltsyra och ytterligare en personbil körde ner mot ån och krockade mot ett träd. Markörerna skulle sitta fast i bilen med stripes för att visa att de var fastklämda bara någon meter vid ån. De skrattade att om bilen åker ner i ån sitter fyra pers fast inne i bilen....
Ronneby hel och deltid kom först. Sen kom Karlskrona heltid, Karlshamn heltid och sist Rödeby deltid. Två polisbilar kom, ambulansen var där ett ögonblick för att titta lite, RCB var där, tidningen var där. En hel drös vill säga.
Det var en massa brandbilar överallt och jag gick runt och kollade och försökte hålla mig ur vägen för 30 brandmän.
image151
När övningen var slut hjälpte jag mina killar att klä av sig kemdräkterna.
Stämningen var god och alla samlades för att käka mackor och dricka kaffe medan de två observatörerna från Karlshamn sa vad som gick bra och mindre bra.
Fem brandmän från Ronneby blev utslagna för de höll på med saltsyran med bara larmställ och en gick dit utan andningsmask (vad tänkte han på??).
Kom hem vid halv tio efter en 13 ½ timmesdag =o)

Dagen efter var jag med på förstasidan i BLT. Okej, mina ben var med på bild*hihi*.
BLT

Igår höll vi på med stegar. Vi reste den och klättrade upp tills alla fått vara med och resa och ta ner den.
Stegen är 12 meter och väger 70 kg.
När det var klart var det fika och sen skulle gänget ha möte om de nya EU-tiderna. Har redan varit med på ett sådant möte så jag städade köket så länge.


Dagens låt

Trodde att jag skulle klanta mig mer än jag gjort nu under LIAn. Andra dagen fick jag ju nämligen en hjälm i ansiktet som ramlade från hyllan så jag gick med ett fult blåmärke på läppen i några dagar. Typiskt mig. Men än så länge har jag klarat mig.
Skulle köra runt i rondellen till brandstationen igår när det var blött på asfalten. Har trean hela vägen runt som vanligt. Sista svängen släpper bakhjulen och jag känner bakänden kasa ut mot höger. Släpper snabbt gasen och styr till höger för att bromsa kastet. Bilen vobblar till lite och sen kör jag rakt igen. Där kan jag tacka alla buskörningar på vintrarna. Kunde lika gärna fått panik och bromsat och då hade mina fina bil hälsat på trottoarkanterna och så hade säkert bilen bakom inte hunnit bromsa. Nya sommardäck hade suttit fint oxå. Är precis godkända. Och så för jag ta det lite lugnare när det är blött*ler*. Brandmännen hade rätt kul åt mig och bävar för framtidens blåljuskörningar :o)
En brandman trodde jag hade bredställ i svängen vid brandstationen men det var faktiskt han själv som körde snabbare. Jag är oskyldig*ler*.

Idag är jag ledig. Egen tid till arbetet...

Köra bil utan säte...

Nu sitter tatueringen på benet :o) Var en anings pirrigt precis innan hon började ifall det skulle göra ont eller om det inte blev bra. Ont gjorde det iaf. Fast för det mesta var det inte så farligt. Och nöjd blev jag. Nu hoppas jag att det läker fint och att färgerna är som de ska. Nu är ju tatueringen mörkare men ska bli klarare när det läkt. Spännande =o)

Höll på med min bil hela lördagen. Den var rejält skitig så jag plockade bort sätena och rengjorde från grunden. Så det var till att skrubba och putsa. Förarsitsen var trasig så det fick jag sy igårkväll innan stolen kunde skruvas in. Det gäller att verkligen skruva åt bältena så man vet att man sitter fast. Tur att det inte är så avancerat. Men de mekaniska bältessträckarna fick jag överlåta till pappa att koppla in och ur.
Så nu är den fin på insidan. Men oj vad mycket det behövs göras på den. Fast det är ju det som är roligt, blir ju mer min bil sen.

Sitter på stationen nu och väntar på att det ska bli lunch. Har redan gjort alla uppgifter som ska göras till middagen. Efter lunch blir det kall rökdykning och sen ska jag iväg och ha kemövning med ronneby som karlshamn ska samöva med. Ska bli intressant =o)
Kommer hem sent ikväll iaf.

Var på Ekohallen igår. Köpte fina glasskålar och lite sånt. Sklle inte ha nåt speciellt utan hängde med familjen. Lösgodis var där för 2.69 kr/h. Billigt =o)

Nähe tiden rinner iväg...

Körde stegbilen när det blev det larm*iii*

Jag är trött i mina mungipor idag.
Var tet och bus hela dagen. Tog en massa bilder när vi skulle hänga upp och ner och sånt :o)
Vid middagstid åkte de och käkade mat på Gomiddag men jag stannade kvar för jag hade mat med mig. Tror ni inte larmet går då? En moped som körde in i en bil. Typisk att jag missade det.
Men det var visst inte så allvarligt.

Fick hänga upp och ner idag med:
image140

Sen skulle vi ha lite övningar så jag fick köra stegbilen till övningsfältet. Bakom mig kör 301 och 309. Och det var första gången jag körde stegbilen på allmän väg.
Men det gick bra.
Tills larmet gick.
Jag kör först.
Måste stanna någonstans för att byta till brandmännen D bredvid. Så han ber mig svänga på vägen in till höger och jag börjar bromsa i god tid och han säger nej bara kör.
Så jag kör.
Och svänger.
Och han hojjtar att jag ska ta det lugnt. Jag kasar mot dörren (inga bälten i den gamla bilen) och han håller i sig. Men det gick ju bra men nästa gång tar jag svängen lite lugnare*Asg*. Och så stannade vi och skulle byta plats inne i stegbilen och fastnade ju i varandra så vi skrattar ju mitt i allt stök. Ja herregud. Sen körde vi efter 301 till indrustrin.
Stannar inne vid kajen i ena änden av området. D hoppar ut och säger att jag får flytta stegbilen om den står i vägen. D hoppar in i 301 och sen kör 301 och 309 iväg och ber mig följa efter. Så jag vänder stegbilen med blåljus på och tappar ju bort dom.
Tar radion(J=jag, H=brandmästaren):
J: 301 till 303, kom.
H: Ja kom igen.
J: Vart tog ni vägen, kom?
H: Du kan stanna kvar där du är, slut kom.
J: Uppfattat, klart slut.

Sen står jag där och har allmänt tråkigt och blir otålig när jag hör via radion att rökdykarna gått in (då var det inget falskt larm).
Sen när jag pratar med pappa i mobilen går radion igång(B=han som körde 301):
B: 303 till 301, kom.
J:303 här, kom.
B: Har du kört upp för backen, kom?
J: Nej jag står vid kajjen, kom.
B: Okej då kan stå kvar där, slut kom.
J: Uppfattat, klart slut.

Efter en timmes väntade körde vi äntligen hem =o)
Sen fick jag backa 301 när B tvättade den. Var kul att få köra den nya bilen igen ;o) Den är ju så fin:
image141

Insatsledarbilen som med är rolig att köra :o)
image142

Mina nya fina byxor:
image143

Dagens övning.
Nerför berget...
image144

...och hämta någon med båren och hissa upp igen.
image145

Ja där fick ni några bilder på köpet.
Nu måste jag kila.

SOS Alarm vad är det som har hänt?

Söndagen ägnade jag mig att olja huset med herrarna i familjen. Kul...not.

Måndagen var det dax för alla policy och få kort så man kommer in och nycklar och lite sånt smått. Sen besökte vi en grotta i ett berg där alla telefoni och sånt fanns för hela staden. Häftigt =o) Besökte alla rbandstationer i västra Blekinge. Tog hela eftermiddagen...
Hände väl inte så mycket på den dagen tills kvällsskiftet kom. Skulle ju vänta på far min så vi kunde titta på bilen. Så jag var väl med kvällsskiftet en halvtimme och det hann bli mycket tet från brandmästaren*fniss*. Jag försökte försvara mig så gott jag kunde :o)

På tisdagen skulle vi lära oss repeliring och taksäkring. Mycket lärorik och det var även mycket nytt för brandmännen själva. Fick hänga upp och ner och lära sig hur man skulle klättra upp i repet om man inte kom ner. Så dubbelåtta och pålstek kan man ju nu...
Vi åkte ut till olika objekt för att öva. Samma utbildning kommer vara imon fast med ett annat gäng så jag ska vara med så det sitter i ryggraden :o) Jag är ju inte den som brukar klättra med rep...Ingen utmaning då*hihi*.
Första gången jag satt med fyra andra brandmän bak i bilen. Fem pers där bak är inte illa. Och ändå satt ingen i någons knä. Fast det hade varit svårt om det kommit ett larm och vi skulle få byta om*flinar vid tanken*.

Idag var LIA-F och jag på SOS Alarm i Växjö. Vi fick sitta med och lyssna på riktiga 112 samtal. Berörd blev man. Kan inte säga vad det handlade om men man kände verkligen att man ville vara på plats och hjälpa personen. Skönt att det gick bra sen. Det var mycket lärorik och sitta på SOS i framtiden är inte helt främmande för mig. Växjö tar emot samtal, automatlarm, trygghetslarm, radioanrop m.m från tre län. Så de hade mycket att göra.Dessutom fattas det folk se vi var mycket välkommna att börja =o)
På vägen hem körde vi förbi den olycka vi båda hade hört på SOS. Kändes konstigt.
Men nu har man en uppfattning hur det fungerar när vi blir utlarmade.
Tänker fortfarande på det samtalet jag hörde...

På fredag är det dax för min tattis. Ska bli spännande.
Just det ja.
Jag köpte bil i måndags. Mörkröd/vinröd 740 GLT 16 ventilare -90. 152 hk (mycket för lilla mig). Elhissar, ABS, bältesförsträckare, farthållare.. ja det är väl allt. Mycket behöver göras på den iaf.. Så det blir lite på helgerna nu... Men det blir nog bra när det blir färdigt.

Klä på sig under utryckning*hehe*

Snacka om larmmagnet... Men man måste ju leva upp till sitt rykte. För larm har det blivit mer än vanligt. Brukar inte hända så mycket i karlshamn men denna veckan har varit en hel del.

I torsdags var vi på övningsfältet för att svetsa och måla och massa sånt småjobb. Jag fick vakta radion och J säger till mig att hela kommunen litar på mig nu. Tack för de lugnande orden =oI
Hade radion i fickan och skulle ge den till P men han ville inte ansvara för den. Så jag målade där inne i oljudet bland svets och maskiner.
Så ropar brandmästare J: Det är larm! Det är larm! Han skriker för allt oljud. Så det var bara att lägga ifrån sig penseln och kuta. Då hörde jag radion i fickan...
Larmstället låg i ett fack i förstabilen så jag tar det och hivar in i hytten och hoppar in. Sen började det roliga. Sitter man mellan två brandmän som försöker klä sig till rökdykare har man inte mycket utrymme. Och klä på sig sockar och stövlar när brandbilen gör snabba svängar och tvära inbromsningar är en utmaning. Och så skulle man ju få på sig byxorna så man fick ställa sig upp lite granna utan att störa de två bredvid. Jag hade iaf rätt så kul när det blev en utmaning att klä sig :o)
Bilarna framför kastar ju sig åt olika håll och G tutar med den stora magnifika tutan i varje korsning och blåljusen på så man fick gåshud.
Jag hann få på mig kläderna innan vi kom fram. Det var ett automatlarm, falskt som 99 % av de alla andra gånger.
Vi satt i bilen som vanligt medan brandmästaren gick in för att kolla läget.
En mamma med sin unge i barnvagn går förbi och ungen tittar så mycket han kan på brandbilen. Jag skrattar och säger att de ska kolla på ungen. Då sätter G på sirenen en sekund och mamman hoppar till och ungen blev nästan förskräckt. Vi garvar åt G och säger att det hade räckt med blåljusen. Hehe... tyckte vi var kul.

På fredagen laddade Karlshamns rtj på fotbollsturneringen. Växjö och Karlskrona skulle komma för att fajtas om priset. Tittade mellan klockan ett och fyra i solen. Jag brukar inte vara så intresserad av fotboll men igår var det spännande och jag hejjade på när jag satt på staketet.
Fast den goa brandmästaren kunde inte låta bli att putta ner mig när jag inte var beredd ;o)
Aldrig lugn och ro*fniss*.

Igår kväll var jag och tittade på bio. The Bourne Ultimatum. Var sådär. De två första filmerna är bättre. Denna gången var det jobbigt när kameran aldrig kunde vara still och ändrade kameravinkel varje sekund kändes det som. Synd för det var annars en bra film. Matt Damon är bra oxå. Hehe ;o)

Idag var man barnvakt och Thias. Han är så stor nu. Sen gosade vi i sängen och till sist somnade han sida vid sida med sin moster. Och moster njöt av fulla drag av att lyssna på hans sovande andetag.

Kört tankbilen :o)

Oj nu har jag lite att skriva :o)

Måndag:
Första LIA-dagen. Alla skakar hand med den andra LIAn F fast inte med mig. Alla känner ju redan mig, men jag var faktiskt välkommen ändå ;o)
Vi fick våra kläder. Nu har jag blåsvarta kläder precis som de andra vilket den goa brandmästaren inte tyckte om för då hade inte lika mycket koll på mig *hehe*. Och så har jag även stationsbyxor. Ja tröja med med det hade jag ju innan. Och ett skärp med rtj logga på.
Var lika mycket tet som vanligt även om man nu börjat på allvar. Varken den goa brandmästaren eller D ville åka i samma bil som mig utan tyckte att den andra LIAsnubben kunde åka med dom så de slapp mig... Snälla va? :o)
Körde en liten rundtur med brandbilen senare på dagen.

Tisdag:
Var eget tid på schemat så vi fick göra arbete hemma eller på stationen. Jag var istället på läkarstationen för att ta reda på varför jag är så täppt i bröstet. Så hämtade jag ut medicin för 1164 spänn*grr*. Men det är lite bättre i bröstet redan.
Dök upp på stationen vid fyratiden. Bokade lite bilar och lite sånt för att sen vara med på kvällskiftet. Jo det var ju "mitt" gäng som jobbade. Hann inte vara där länge förrens vi fick larm om skogsbrand. Åkte tankbil efter förstabilen. Kan ju säga att det gick undan på småvägarna. Grusvägarna sen var ju inte roliga. Hade inte kört så snabbt med personbil ens och D kör mellan träd och stenar. Skojjar inte när jag säger att det var 5 cm mellan stenar och tankbilen ibland. Och det var inte för att han körde illa utan för att det inte var mer plats.
Vi letade efter skogsbranden som ett flygplan hade hittat men vi kunde inte hitta det. Hade inte fått någon bra adress så det var som en nål i en höstack.

image138

Senare var det övning på skum på övningsfältet. Gissa vem som fick köra tankbilen dit och hem :o) Fan vad skoj det var. Och häftigt...26 ton.. Kände mig som den lyckligaste i hela världen.

På övningen stod jag jämnte skummet och den goa brandmästaren går förbi och stannar precis bakom mig och jag blir lite skeptisk och vänder mig om. Jo han var beredd att knuffa in mig i skummet men avbröt när jag vänder mig om. Då kommer M och säger att det är en dansk ritual och båda tar tag i mig och jag stretar emot lite halvt. Det var ju ingen idé egentlingen men för syns skull fick man ju göra det :o)
Så alla tre blev lite "skumma", mest jag...
Kul som vanligt med en massa tet.

Idag:
Var ute på övningsfältet för de skulle svetsa trappor till de nya contianerna. Hände väl inte så mycket. Körde tillbaka i 305 och lämnade jacka och hjälm i bilen för vi skulle ha det direkt efter middagen. När jag lämnar byxor och skor i vagnhallen kommer jag ju på jackan. Lia F och jag säger att det händer nog inget larm ändå...
Gick upp för trappen, tog ut maten ur kylskåpet och satte in det i micron. Hann inte ta på micron då larmet gick.
Fick ju kuta som fasens ut till bilen på gårdsplanen och hämta jacka och hjälm*puhh*. Det var sista gången jag lade jackan så långt ifrån ;o)
BLT
image139

Så jo jag var med i tidningen idag. Här händer det mycket :o)

Brand i uthus

Jo klart att det blev larm när jag kom :o)
Det var ju utbildning för deltidarna i kemolycka. Jag gick runt i de olika stationerna och hjälpte till lite granna. Särskilt på stationen där de skulle klä på sig kemdräkterna. Inte lätt att vara själv och klä på de dräkterna*pust*.
Och mitt i allt gick larmet, nivå 10 sa hon i högtalarna. Så vi på heltid sprang och jag fick en brandman bakom mig så det var bara att kuta*flin*.

Deltidarna drogs ju oxå och vi undrade var de tog vägen för de var ju på stationen. Det visade sig att en brandförman missade att dom oxå skulle ut så han stod och skruvade på luftpaket medan resten av deltidarna satt i bilen och väntade*hehe*.
Men dom kom tillslut iaf...
Jag var nöjd att få åka i den nya brandbilen med sirener och blåljus. Måste upplevas för att förstå den känslan ;o)

Jo det var ju tet och stoj som vanligt. Och D sa att han skulle sjukskriva sig i 10 veckor nu när jag börjar Lian*fniss*. Och ändå fick jag en kram av honom när han fick se mig igår*hmm* :oD

Larmet ja.. Det var en pelletsbrännare som börjat brinna och uthuset stod i ljusan lågor. Rökdykarna tog högtrycksslangen och jag rullade ut det gamla vanliga lågtryck. Grovslang, smalslang, grenrör och strålrör. Inte så invecklat. Nu kan jag iaf rulla ut slangarna rakt och utan att slangrullen välter halvvägs*hihi*, även om det brinner för fullt.
Sen tog jag digitalkameran för att ta lite bilder. Brandmästaren ska ju göra det vid varje larm... Men jag hann inte ta många bilder innan jag skulle hämta kofot till rökdykaren.
Tog lite bilder och fick ta över strålröret för att dränkta pelletsen. Sen skulle jag gå runt och släcka lite varstans där det tog sig. Skulle ta på taket och råkade spruta över taket till andra sidan. Sen kom den goa brandmästaren och sa att jag skulle spruta på taket och inte över taket. Sen tog han av sig hjälmen och torkade den från vatten. Ups :o) Så den goa brandmästaren varnade insatsledare S för mig när de skulle gå runt. Alltid tet ;o)

Tillbaka så fortsatte utb med deltidarna. När det var slut gick vi och tog korv utanför brandstationen där de hade LO-dagen. Massa musik och stoj...
Så där gick man runt bland folket med brandmännen :o)

Efter allt detta var väl klockan kvart över fyra och det var dax att köra en sväng med brandbilen. Jo tetet slutade ju inte där :o) Sen körde vi till den goa brandmästaren för de skulle titta på någon fläkt som inte var som den skulle. Han har ju en stor rottis och en cocker spaniel. Och rottisen var inte liten, 50 kg kom i full kareta emot mig. Det var bara att stå still och hoppas han missar mig. Fast han var ju hur snäll som helst. Den lille spanieln och han bråkade ju så det såg ju brutalt ut. Men det är den lilla gamle tiken som bestämde över rottisen :oD
Kom tillbaka vid halvsex, kramade om brandmästaren och sen var det dax för mig att kila hemåt, fast en tur inom kinaresturangen först och hämta mat till familjen.

Ytterligare en dag på brandstationen och jag går alltid därifrån med ett leende.
Imorgon börjar allvaret. LIAn börjar ;o)

hits