BOB

Band of brothers
Blev så himla sugen att titta på det igen så jag beställde hem filmerna =o)

Idag har det var massa tet och tjafs igen*fniss*. Vi var på sjukhuset och hade orientering. Ett tips, spring ut själv om du kan ;o)
De kartorna var inte så lättlästa precis, särskilt när norr pekade fel på kartan...
Jag har helt slut idag efter allt knuff och stoj.

Imorgon ska jag vara på ambulansen hela dygnet. Aldrig lugn och ro här inte.

Juniormonopol

I fredagskväll satt I, min bror och jag å spelade junior monopol. Det var faktiskt jättekul. Högsta valören var 5 kr. Billigaste gatan var 1 kr. Det kallar jag bra affärer :o)

Igår hälsade jag på syrran min för att titta på deras nya hus. Det var fint fast de ska tapetsera om och så.
Idag fick jag klippa gräset som inte klipps på evigheter. Tömde behållaren minst tio ggr för alla löv. Men fint blev det och jag fick ett ordentligt träningspass.

Annars har det inte hänt så mycket. Busat med Thias och njutit av varje sekund av hans närhet.

Tog nog ett par timmar efter att jag vaknade idag att klockan skulle vridas tillbaka. Fint med en extra timme. Behövdes idag för tiden räcker då inte till.
Nu är det bara två veckor kvar på brandstationen för att sedan vara på sjukhuset på LIA SSA. Ska vara på Kardiologen ;o)

Synd att tiden går så fort. Man vill stanna tiden och vara på stationen för evigt :o) Imorgon är det tung räddning som gäller. Alltså med buss och lastbilar inblandade.

Körde 301 till insatsövning

Även gårdagen var händelserik.
Började med att köra ut 302 till det garaget som åter igen skulle eldas. Blev hämtad av P i 309 så körde vi och tankade och köpte frallor.
Efter fikat skulle vi ut på övning. Garagebrand. Jag fick vara pumpskötare och då köra 301 :o) Tyckte jag var coolt att köra tre brandmän till en insats en bra bit från stationen.
Vi stannade en bit innan garaget för att vänta på att larmet gick.
image181
Tankbilen 304 står bakom och väntar. Larmet gick äntligen och jag kunde köra iväg till branden.

image182
Brann litegrann :o)

image183
Förhöjt lågtryck är så smidigt.

image184
Här står jag och kopplar upp lågtrycket. Fyra 42-slang skulle ut och två strålrör. Tycker jag ser ännu mindre ut när man stor jämnte den stora brandbilen 301.

image187
Fick koppla grovslang till 304 för att fylla tanken i 301. Var kul att få igång pumparna själv och kunna det bättre. Inte alls som på skolan. 301 är ju massa data och fina knappar :o)

image186
Branden är släckt och de blöter ner extra mycket så det inte ska ta sig igen.

image185
Det här blev resultatet efter att garaget stått i brand fyra ggr. Blir visst en gång till då de ska fylla med skum.

På eftermiddagen rullade jag slang.
Klockan halv sex var det dax för övning igen. Den sista övningen i huset med deltid.
Jag hjälpte L att rulla ut slang, koppla slangen till rökdykarna. Fick eftersläcka lite i garaget där en rökpatron brann lite ;o) Denna gången var det LIA-F som fick sitta där med rökpatroner :o)
Jag tog emot markörerna när de kom ut. Sen satt jag med dom och behandlade deras skador. Men det var mest medvetslös med bra andning och puls. Sen kom "ambulansen" och transporterade bort patienterna. Övningen flöt på bra och vi packade ihop och hade genomgång.
Det blev den sjätte kvällsövningen på tre veckor. Har man någon fritid?
Idag är jag ledig och ska ringa samtal om min andra LIA.

Jas 39 Gripen

Ojdå. Man borde inte vänta med att skriva för då har man så mycket att berätta på en gång.

Måndag kväll stack jag till brandstationen för att vara med på övning. Tåg som krockat med bil.
Hängde med heltid in i vagnen. Vi var tre st som skulle ta hand om 4 patienter. Låter inte mycket men det gäller att prioritera rätt och hjälpas åt att lyfta ut dom försiktigt.
Tog ut killen med avslitet hand först. Sen hon med det öppna lårbensbrottet då jag hjälpte till att bära ut henne, kan säga att det var en fördel att vara liten i den trånga tågvagnen. Jag satt då och då med den medvetslösa och pratade ifall hon kunde höra mig eller vakna.
Vi bar ut den med stickningar i benen och den medvetslöse med spineboarden. När övningen var klar gick insatsen igenom och vi återvände på stationen. En givande övning så man fick tänka lite sjukvård och prioritering.

Vi skyndar oss med återställning för att träna på Motiva. Har ju tid vid åtta. På väg ut tutar allas sökare. Bilbrand. Vi var tre där bak som försökte få på oss larmställen. Måste varit ren underhållning*fniss*.
Det var mörkt ute och blåljusen blinkar på väg genom staden.
Jag står upp i brandbilen för att trä på mig byxorna och har lite skadeglädje åt R som tar på sig sina byxorna och försöker stå med böjd rygg. Kanon att vara liten och trycka mot taket.
Tills M bromsade innan rondellen. Aj... ;o) Men då hade jag precis fått på mig byxorna så jag kunde sätta mig efter att jag slog i huvet i radion.
I en sväng hamnade R i mitt knä, hehe gäller att hålla i sig vid larm =o)
När vi väl kom fram satte R igång pumpen och jag tog strålröret till det förhöjda lågtrycket och sprang mot bilen. Kom till och med före rökdykare P som tog en pulversläckare.
Bilen var helt övertänd och inte mycket att spara.

När vi kom tillbaka var tiden slut på Motiva. Sov över på stationen.
Tisdagsmorgonen klockan sju borstade jag tänderna. Lamporna tänds och en robotröst talar om: Villabrand, rökutveckling. Spottade ut tandkrämen, sköljde munnen och kutade snabbt genom korridoren i källaren. Kom ut i vagnhallen där det var helt tomt. Jag saktade ner på farten och undrade om det bara var ett provlarm (som är tio ggr per dag denna veckan). Började ta på mig sockarna innan resten av gänget kom. De läste febrilt på sina sökare och så var de nyvakna, därav fördröjningen ;o)
Och så var det mer blåljus och sirener medan människorna var på väg till jobbet eller sov :o)
Sen visade det sig att det var en tvättmaskin som hade luktat bränt. Inte mycket vi kunde göra.

Klockan åtta kom nästa gäng. Jag hade ledig tid så jag tvättade bilen och putsade stötfångaren så den blev mörkare. Limmade mattorna med som skulle göras för länge sen.
Fick sedan order att hänga med MS och ta ner en katt från trädet. Så blev man med i
tidningen:
image180

Kul att göra en insats (wow jag tog emot en katt) ;o)
Räddningtjänsten tar oftast inte ner katter men eftersom MS och jag inte ingick i styrkan kunde vi göra det. Men nu har flera ringt och vill ha ner sina katter....

Jag fick köra stegbilen både uppe och nere med M. Han var lite nervös när jag skulle ner på taket på vagnhallen*höhö*. Kul att köra lite stegmaskin..
Efter lunch handlade brandmännen saker de behövde i jobbet. Den ena praktikanten och jag fick klämma in oss mellan P och B där bak i första bilen. Men vi fick plats :o)
Spelade innebandy på eftermiddagen vilket syns på benen. Ser ju misshandlad ut*suck*.
Men det var kul. Stod i mål när jag räddade en boll mellan vaderna. Blev jätteglad att jag lyckades fånga bollen med vaderna, då kom H och petade in den med klubban*grr*. En gång när jag stod i mål kom hela gänget för att få in bollen och få bort bollen. Jag stod nästan lutad mot väggen tillsist. Blev lite hysteriskt men bollen kom inte in i mål... Man är rätt road att spela innebandy, antingen när en annan blir inknuffad i väggen eller när man lyckas stoppa dom ;o)

Idag var LIA-F och jag på F17. Fick lära oss hur deras flygplatsräddning fungerar. På 20 sek ska de vara i bilarna. Varje gång de ska göra nåt måste de tänka om de klarar 20 sek och ev skifta bilen de ska köra. Så jobbigt. Och det var inte världens bästa komfort de hade i byggnaden. Råttboendet kallade en brandmästare det. Och det var precis vad det var. Men snart skulle det byggas en ny räddningsstation.
Vi fick titta på Jas 39 Gripen. Fick klättra upp och kolla inuti en av det flygplanet som hade beredskap för hela Sverige. Häftigt att kolla inuti. Även om det bara var en massa knappar. Fick reda på hur den fungerade och hur man slår av motorn utifrån ifall det blir ett haveri.
De nyare Jas 39 Gripen lyfte ca 20-30 meter ifrån oss med ett jäkla vrål. Bara vibrerade i kroppen av den kraften *asum!!* :o)

Gymmade lite innan jag körde hem. Är äntligen piggare i kroppen så snart är det full fart som gäller.
Nähe nu är det Roomservice och sen Grey's Anatomy.

8 saker jag aldrig vill göra

Har blivit utmanad av Anna att skriva 8 saker jag aldrig någonsin skulle vilja prova på.

Hmm... lite svårt, alltid lättare att skriva de saker man vill prova på.

Saker jag aldrig vill prova:

1. Stringtrosor. Yerk vad mysigt att ha en tråd mellan skinkorna när man ska klättra i stegar eller rökdyka. Nej bespara mig från sånt onödigt påfund.

2. Äga en BMW eller Mercedes. Betala massa dyra pengar för att det är ett litet märke där fram och kommer från Tyskland. Nej sådana bilar är för att visa att man har mycket pengar ;o) Det ska vara svenska bilar som ger en vad man vill ha utan massa dyra finesser.

3. Gå i högklackat. Bespara mig att slippa gå i kryckor efter det. Högklackat kan ju inte vara bekvämt, dessutom kan man inte springa i dom om man skulle behöva det. Tänk om en tjuv tar handväskan (ja jag har faktiskt en liten en, impad va?) så kan man ju inte springa efter utan att bryta vristen. Fast jag är lite rädd att syrran kommer tvinga på mig högklackat vid hennes bröllop för hon kommer tvinga ner mig i en klänning, oh my gad...

4. Bada med hajar. Jag kommer inte sätta ner en tå i vatten med hajjar i. Om jag inte är i flera lager burar då fast då kommer säkert linan gå av och jag sitter fast på botten. Och när man väl kommer ut har min hårfärg börjar färga av sig så hajarna tror att jag blöder ;o) Hajmat - nejtack!

5. Pierca mig. hade tänkt pierca mig där uppe på örat men eftersom det skulle innebära för mycket jobb med rengöring och risk att fastna när man tränade glömde jag bort det rätt snabbt. Ville pierca mig i naveln men det hade varit ännu mer i vägen... Förstår heller inte de som vill pierca sig "där nere" eller i bröstvårtorna. Det kan ju omöjligt vara skönt och så är det nog inte så snygg. Men smaken e ju som baken ;o)

Nu börjar det bli jobbigt att komma på saker.

6. Börja dricka kaffe. Vad är meningen med det? Bli beroende, få huvudvärk om man hoppar över en kopp kaffe, få gula tänder och slösa pengar på nåt sådant meningslöst. Drick vatten istället ;o) Nej jag kommer aldrig bli vuxen och dricka kaffe. Kanske tee någon gång i mitt liv...

7. Bli fönsterputsare. Tycker verkligen synd om dom som har det som jobb, eller tycker att det är roligt. Det är så tråkig så jag vet inte ens om det finns något tråkigare. Visst det är ju fint när det blir klart, om det blir bra vill säga. Och så kommer in liten ynklig fluga och förstör allting. Suck, jag ska uppfinna fönster som aldrig behöver putsas, fast det borde redan finnas...

8. Käka insekter. Blir verkligen äcklad när jag ser folk käka larver, skorpinjoner, spindlar och flugor. Blä man klöks ju nästan. Om jag inte svälter ihjäl då. Men då ska jag verkligen vara hungrig om jag börjar käka det. Usch... Eller typ 100 miljoner...

Jag utmanar: Teller, Polishunden Hund och Fogfighter.

Mina namn

Såg detta på Tellers blogg:

DITT RIKTIGA NAMN
Emelie

DITT GANGSTA NAMN
(första 3 bokstäverna från ditt första namn+izzle)
Emeizzle

DITT DETEKTIV NAMN
(favorit maträtt och djur)
Kycklinghund

DITT STAR WARS NAMN
(de första tre bokstäverna från ditt efternamn och två första bokstäverna från ditt förnamn)
Rösem

DITT HJÄLTE NAMN
(favorit färg och favorit dricka)
Blåcola

DITT ARAB NAMN
(två första bokstäverna i ditt första namn, tre sista bokstäverna i ditt mellannamn och de fyra första bokstäverna i ditt efternamn)
Emfiaröss

DITT SPÖK NAMN
(svarta och namnet på ditt/dina husdjur)
Svartafia

Vem hittar på allt egentligen?

Sovit på brandstationen

I torsdags var jag ledig men skulle på övning på kvällen. Trodde först att jag skulle vara i styrkan för det sa de dagen innan. Så jag kommer 25 min tidigare än kvällsskiftet börjar. Innan jag kommer till stationen ringer H och undrar vart jag är och om jag glömt dom. Då vill han ha mig som markör och de väntar på mig. När jag kommer innanför dörren frågar jag om jag verkligen inte skulle vara med en i styrkan för det fattades en. Då ringer mobilen igen och det är M från en annan del av stationen och undrar vart jag är*ler*. Eftertraktad?
Så jag bytte om snabbt som tusan och vi körde ut där som vanligt. Jag skulle vara i garaget där de nu har eldat tre ggr...

Denna gången skulle elden starta i garaget och sprida sig till hustet där resten av markörerna låg.
Anledningen till att de vanliga markörerna inte kunde ligga i garaget var för att det är skarp rök från rökpatronerna så man måste ha luftpaket.
Jag började tända på rökpatronerna när de slog larmet. Men det var inte så lätt. När man väl fått fyr på dom började dom brinna och hade svårt att släcka dom. Då rök det inte alls utan fick tända igen. Lyckades med några och placerade ut dom. När jag desperat försöker vifta och släcka en av dom får jag släcka den mot mitt larmställ och tycker att det är ovanligt ljust i garaget. Vänder mig om och ser ena rökpatroner självantänt och stor i ljusan lågor. M står utanför och tittar in genom hålet och undrar om det går bra för mig. Han hade väldigt roligt åt det på kvällen..

Sen sätter jag mig ner för styrkan hade kommit. Skulle precis tända den sista rökpatronen då dörren öppnas. Kan ju säga att de inte behövde ficklampa för ljus fick dom av ett par rökpatroner som hade fina lågor med rött i mitten ;o)
Så jag kastar bort tändstickorna och rökpatroner och spelar medvetslös. När rökdykarna kom fram hittade de ingen lapp och sa att jag var död... Så de drog ut mig genom släckvattnet och all annan bråte ut i grusen. Sen drog de mig en runda till och satte mig vid skogskanten. Och där fick jag sitta en bra stund. De hade ju ingen tid till döingar.
Ett par brandmän lägger mig till sist på en bår och bär ner mig till brandbilarna och lägger mig gräset och går. Efter någon minut knackar någon på glaset på masken och jag tittar upp. B frågar vad jag ska vara, säger att jag ska vara medvetslös men de sa att jag var död. Så han skulle lägga mig i stabilt sidoläge och ta av mig masken men då kommer övningsledaren H och säger att han blev fri. Så då kunde jag leva upp igen och ta av mig luftpaketet och sätta ett band runt armen för att visa att jag inte ingick i övningen.

Passade på att ta några bilder:
image172

image173

image174

När övningen var slut gicks den igenom för att se vad alla tänkte och gjorde m.m.
Vi körde hemåt igen och återställde allt.
Jag stryketränade lite med B och P innan det var dax för kvällsmat. Sen var det sängdax.
Var lite orolig att larmet skulle gå och jag skulle missa det. De har precis gått över från analog till digital utlarmning så de ha fått nya sökare de ska ha på sig. Och det räckte ju inte till mig och de visste inte riktigt om lamporna skulle tändas.
Inget larm gick och jag steg upp vid tjugo i sju. Hehe inte minskar tetet för att det är på morgonen ;o)

Klockan åtta var det dax för nästa gäng.
Jag fick lära mig lite mer om att tvätta slangarna. Är massa olika knappar och saker man ska tänka på när slangarna trycks i 15 bar.
Jag tog 302 och körde runt för att tvätta den. Hittade ett använt luftpaket på golvet och att det saknades en där bak i den bilen så jag delade det men det skulle vara en särskild mask till och man måste ha utbildning för att dela och tvätta masken så jag meddelade brandmästaren så han skrev ner det. Alla bilar, även reservbilen måste stå kompletta.

Efter lunch skulle vi praktikanter ha kemövning. Vi tre skulle ta på oss kemdräkterna och täta läckan:
image175
Ja... jag är i mitten...

image176
Här försöker jag slå in en kil med en hammare...

image177
Här kopplar LIA-F och jag ihop luften som ska sitta på vetteförbandet.


image178
Här blir jag sanerad.

image179
Där ser ni ett vetteförband runt tunnan.

När allt plockats ihop och vi klädd av oss var det dax för fika. Sen var det innebandy.
Jag har inte spelat innebandy på evigheter och var taggad att äntligen kunna spela igen. Men jag fick ta det lugnt för att inte säcka ihop ;o)
Stod mycket back för att återhämta mig så jag har fina blåmärken med hål i på benen. Och några märken efter en innebandyklubba ;o)
Det är så kul att spela när man får försöka knuffa lite. Idag hade jag dock inte orken att knuffa så hårt och de var rätt snälla emot mig. G kom en gång full fart emot mig och jag sprang fram för att möta honom. Ingen idé att ens försöka ta bollen ifrån honom så man fick springa på honom istället. Aj... min arm sträcktes åt fel håll, var inte så mysigt, hade svårt att greppa klubban ett tag efter det men sen repade jag mig.
Det var roligt iaf och jag försökte göra mål flera ggr men den ville ju inte in*grr*. De stod ju ivägen och jag försökte knuffa bort dom men de väger ju 20-30 kilo mer än mig. Vänta lite tills jag kommit till min rätta form så kanske jag har en chans =o)
Jag körde hem direkt för maten var klar där hemma.
Idag är kroppen mör. Ont i ryggen av smällarna och träningsvärk vid revbenen efter att ha flåsat så förbaskat. Men bröstet är snart helt okej igen.
Ni ska bara veta vad skönt det är att få träna igen. Ni kan man blicka framåt igen.
Fint väder oxå. Ska gå en runda idag tänkte jag. Och skriva en massa på arbeten och ansökan...
Tjing!
Dagens låt

Bilder

Det blev ingen helikopterövning igårkväll utan vi övningskörde runt dunkar med brandbilen i mörkret.
Jag fick börja*ler*.
Var jättekul och var inte alls så jättesvårt utan bara man tog det lugnt så gick det bra. Den är så himla go att köra ;o)
image164

Syntes att lampan lyste upp hela bakgården. Tvyärr blev det ju mörkt på andra sidan av brandbilen så man hade svårt att se dunkarna.
image165

Ska få bilderna av R som han tog på helikoptern när vi blev uppvinschade.
Tog iaf ett par när den landade utanför brandstationen.
image166
image167

Inte världens bästa bilder men kommer bättre bilder senare när helikoptern är i action :o)

LIA-F tog några bilder på övningen med garagebranden igår:
image168
Jag till vänster

image169
Där syns jag lite grann i röken.

image170
Jag till höger som väntar på att T ska dämpa branden.

image171
Här är även RDL på bild.
Fina bilder LIA-F :o) Synd att du inte var med på övningen idag för då hade det ännu bättre bilder. Lågorna slog ut från alla fönster och dörren. Man ville ju nästan inte att M skulle släcka ;o)
Mejlar mina bilder till dig nu =o)

Idag gjorde precis samma insats som ovan fast med mitt gäng.
Sen fyllde vi lite skum i 301 och jag fick upp och spola bort löddret på taket där inne i vagnhallen. Fick ju ducka för att inte slå i taket. Då startar B bilen och jag blir en aningens rädd att han hade glömt bort mig för jag hade ingen chans att ducka under porten ;o)
Men han skulle bara starta den...*puh*.

Jag fick köra släckbilen av äldre modell som använts som reservbil. Den stod vid garaget ifall det skulle ta sig igen. Var ute med den ett par ggr så nu kan man köra den rätt bra. På hemvägen tog jag genom stan för att övningsköra i stadstrafik. Kul att köra brandbil alldeles själv. När jag satte mig i min bil kändes det som att jag satt på asfalten. Inte bra att vänja sig vid det stora :o)
Annars har det varit full fart. Är på stationen en hel del för att lära sig så mycket som möjligt. Men ibland får det vara någon måtta på det roliga. Min lilla kropp var rätt mör efter två varma rökdykningar på två dagar. I vanliga fall hade det inte varit nåt men nu har ju som sagt kroppen inte återhämtat sig helt från infektionen. Men imorgon ska jag ta det lugnt...nästan...

Garagebrand och kört brandbil

Idag skruvade jag ihop lite luftpaket till garagebranden på eftermiddagen.
Och så kom ett automatlarm till Mörrums bruk. Jag blev klar först av LIA-F och mig så jag tog 301 för att vara säker att hinna. Men brandmännen var rätt så lugna så jag kom först av alla. De är inte lika taggade som gröngölingarna ;o)
Det var falskt på Mörrums bruk men man fick åka lite tut tut och stämningen i brandbilen är hur rolig som helst. Vilket tjiv *fniss*.

Vi hade genomgång av kemcontainer så jag fick köra tankbilen till gårdsplanen där G visade hur man lossar tankflaket.
Jag körde sen runt stationen för att backa mot kemcontianern. Har inte backat lastbil många ggr i mitt liv men krogen hamnade ändå på rätt ställe :o)
Vi hade genomgång på alla grejor i containern och det var bra med repetion från skolan.
Sen fick jag hissa upp containern en bit för att backa tillbaka den.
Körde åter tillbaka till tankflaket för att få hissa upp den själv med G som sa steg för steg vad jag skulle göra. Så ett par ggr till så kan man det rätt bra  :o)
När flaket var på och jag kopplade in alla kablar backade jag in tankbilen i vagnhallen igen lagom till middagen. 

 Vid lunchen gick larmet åter igen. Denna gången automatlarm på AAK. Falskt igen. Men tut tut är skoj :o)

Efter lunch var det dax för övning. Garagebrand.
Jag fick vara RD 2 och de frågar mig innan om jag är alldeles säker på att jag klarar det och är helt frisk. Jag sa att jag alltid kan gå ut om jag känner mig trött.
Lite trött blev man av värmen men aldrig så mycket att man kunde klaga.
T som var RD 1 dämpade elden och vi ventilerade med högtrycksfläkt för att få ut röken, var ingen sikt där inne.
Vi gick in igen för att raffsa i skräpet och släckte det vi såg. RDL kom in med värmekameran som var guld värd i sådana lägen. Såg direkt var det var varmt så man visste vart man skulle spruta vatten.

När vi varit ute en stund gick vi in igen för att kyla ner garaget lite till. Det får ju inte brinna ner än. Några övningar till innan garaget bränns upp.
När vi skulle hem fick jag köra en äldre släckbil som används som reservbil tillbaka till stationen. Kul att köra brandbil själv ;o)
Ja ni har väl märkt att jag tycker det är häftigt att köra lastbilar.... =o) Men sån e jag...

Nu ska jag duscha och får se om jag hinner skriva lite på arbetet innan kvällsskiftet börjar. Ev övning med helikoptern ikväll igen ;o)

Helikoptern Search and Rescue

Gårdagen:
Eftersom det var eget arbete på förmiddagen kom jag till stationen vid halv tio för att skriva lite och vänta på larm.
Fick se att deltidarna var inne så jag anade att jag missat ett stort larm.
Var en befarad brand i ett hus ute i skärgården som var falskt. Solen att reflekterat i ett fönster.
Jag började skriva och efter ett tag hör jag A ropa i högtalarna att alla skulle samlas i vagnhallen - Kemlarm.
Så jag traskar bort i vagnhallen och där står brandmännen och väntar på A.
Då frågar P mig och jag vill bli räddad av en helikopter från vattnet på eftermiddagen. JA!! Jag blev så lycklig. Fatta vad häftigt :o)

På kemlarmet var det ca 600 liter brandfarlig vätska som läckt ut i diket. Vi pumpade upp allt i en 1000 litersdunk. Och jag blev rätt glae när jag fick flytta 301 till andra sidan vägen. Köra brandbil är alltid kul.
Efter det var det dax för lunch och jag kunde glömma att skriva mer på arbetet.

Halv två landade helikopter utanför brandstationen. Vi var färdiga sen innan med torrdräkterna.
När de hade stannat och klivit ut gick vi fram och hälsade på besättningen.
Det var helikoptern från
Norrlandsflyg Search And Rescue som hade nya ytbärgare som de skulle öva med.
Det var två som körde, en som hade hand om vinschen och de två ytbärgarna.

Vi gick igenom säkerheten och fick reda på  vad vi ska göra om vi kraschar, känns betryggande ;o)
Innan vi skulle upp i helikoptern försökte de skrämma oss att vinscharen var fumliga på kabinhakar och så har man läst vad många helikoptrar som störtar.
Men igår var jag inte alls orolig, klart man inte ska vara orolig när man får vara med om en sådan grej, då ska man njuta av livet!!

Efter det åkte vi iväg med brandbilarna till lotsen som skulle köra ut oss i vattnet. Vi klädde på oss och hoppade ner i havet.
Sen hörde vi helikopter närma sig.
Det pirrade i magen av spänning när man visste vad som väntade.
När helikopter kört runt och var nära oss stod de stilla ett tag innan jag såg dörren öppnade sig. De var närmast mig så jag trodde de skulle ta mig först. En ytbärgare hoppade i och simmade mot mig. När han kom fram sa han att en annan tar mig? Hmm...undra varför de inte ville rädda mig först =o)
Så hoppade den andra ytbärgaren i och en korg sänktes ner för att hämta LIA-F.
Det var svårt att titta mot helikopter för den blåste ju upp vatten så det stack i ögonen, man var ju lite rädd om linserna ;o)
Det kändes häftigt att ligga i vattnet när helikoptern hovrade så nära en.
LIA-F åkte själv upp i korgen och när han var i helikopter var de Rs tur att bli hämtad med korgen. När han var inne var ytbärgarna en bra bit ifrån mig och låg kvar där medan helikopter stod still vid andra sidan om mig.
Så jag låg och väntade å väntade. Kändes som en evighet.
Jag vände ryggen mot helikoptern några ggr för att bespara ögonen så man visste inte hur nära den kom. Fick se ytbärgarna simma emot mig för att sen vara bakom mig. Märkte inte när han tog tag i mig för helt plötsligt åkte jag bakåt. Han skulle ju simma bort för att hämta selen. Vattnet stänkte ju närmare helikoptern man kom.
Ytbärgarna tog en sele runt benen och en runt bröstkorgen. Fick se den ena ytbärgaren göra tecken för uppvinschning och vi släpades i vattnet tills vi var alldeles under helikoptern.
Det ögonblicket var nog once-in-a-life-time som brandmännen sa.
Tittade rätt upp och se underdelen av helikopter och i bra fart komma närmare den och sen titta ner och se var högt man var. Så underbart roligt ;o)
Sen på ett ögonblick var man i dörröppningen och fördes in bakåt och tog av mig selen och satte mig på sätet och knäppte fast mig. 
Brandmannen H sa att det såg ut som att ytbärgaren bar mig i famnen på vägen upp för jag var rätt liten ;o)
Brandmännen stod ju på land en bit ifrån oss.

Ytbärgaren åkte ner för att hämta M och den andra ytbärgaren. Vinscharen hade hjälm med mörkt solskydd. Precis som på tv. 
Det var högt ljud från rotorn men utsikten var magnifik. När dörren stängdes åkte vi ett varv ovanför havet för att komma upp i höjd för att sen åka ovanför Karlshamn. 
Jag har aldrig flygit varken flygplan eller helikopter i mitt liv. Tills igår :o) 
Vi landade utanför brandstationen i en väääldigt mjuk landning. Vilka proffs!
När vi landat fick vi hoppa av och ducka när man gick under bladen för att inte bli halshuggen. Man var lite tveksam först... :o)

Gårdagens upplevelse kan inte beskrivas med ord. Måste upplevas för att förstå. Får ni ett sådant erbjudade så tacka inte nej!!

Bilder kommer givetvis senare. Just nu är jag på stationen...

På kvällen var det övning med hel och deltid.
Jag skulle vara chockad uppringare. Så jag haffade brandmästaren direkt och förklarade att ett tåg krockat med en bil (som om han inte redan hade sett det) och att det knastrade konstigt runt tåget. Det var ju elledning över tåget.
Jag följde med brandmästare J för att störa honom när han gjorde OBBO. Sen gick jag till brandmännen för att fråga varför de bara tittade på och att folket var där inne där det brann.
När de skulle börja göra räddningsfrånkoppling gick jag fram till dem men brandman L tog tag i mig och bestämd satte mig ner vid samlingsplatsen för de skadade. Jag babblade på som sjutton och ställde frågor varför de stod still osv.
Där var jag en liten stund för att åter igen störa brandmästaren och gå runt lite och fråga varför de inte hämtade folket från tåget. Då kom brandman L igen och satte ner mig på samma ställe och sa att de tar hand om det nu och att jag kunde lita på farbror L. 
Så då satt jag där och hade tråkigt ;o) Nej men jag hade bra utsikt över insatsen och sen kom brandmästaren igen och frågade hur det var och om jag hade sett något mer. Jag körde ju bakom den bilen som krockat med tåget och voltat och hängt med tåget en bra bit så undrar brandmästaren var min bil var. Då var jag nära att tappa masken, ja var var min bil? *ler*.  
Frågade de efteråt om jag var jobbig men de tyckte jag var snäll som ett lamm. Brandmästaren sa att han försökte provicera mig att bli argare ;o)

Så det var ytterligare en rolig övning och jag kom upp i femtonde övningen jag varit markör på.

Vilken underbar dag :o)

Måste säga...

...att jag åkte helikopter igår :o) Blev räddad av ytbärgare. Men jag hinner inte skriva mer nu...


Frisk

Fick brev från läkaren i fredags.
De prover som togs i tisdags var nu helt normala.
Que?
Jag var aningen förvirrad och undrade varför sjutton den första provet tydde på sliten sköldkörtel. Pratade med läkaren och han sa att sköldkörteln kunde varit lite trött för en vecka sen.
Så det var ju skönt att slippa ta tabletter livet ut. Men varför har man varit så trött då?
Så jag skulle öka träningen gradvis.

Tränade med brandmännen i torsdags. Jag gick i bra takt på rullbandet medan de styrketränade. B varnade mig att ta det lugnt när jag hade infektion i kroppen. Jag tar det lugnt, lovar :o)
Skönt att man kan börja träna igen men jag får passa mig att ta ut mig för mycket. Brukar vara expert på det, har lixom ingen sån dära spärr i huvet att man borde sakta ner lite =o)

Städade hela dagen igår i rummet. Putsade fönstret i fredags och planterade om lite blommor igår.
Idag ska mammsen bjuda hem kollegorna så det städas här...

Jag försöker skriva personligt brev men har kört fast. Får se om jag får igång skrivandet.
CVet är klart nu iaf...

Nähe keep going...

Sparka på henne så kanske hon rör sig

Livet är upp och ner nu. Allstå lyckan går upp och ner, ner och upp....
jag ska måla hela världen lilla mamma
full av solsken varje dag
att det regnar och är grått det gör detsamma
du ska solsken i ditt fönster ändå ha

alla blommorna du gärna ville köpa
lilla mamma jag ska måla dem till dig
jag ska måla hela världen lilla mamma
och allt ska bli så ljust och glatt för dig
Om jag bara kunde göra dig frisk mamma!





Iförgår hade vi möte med brandingenjörerna på förmiddagen och sen på eftermiddagen hade vi ytlivräddning.
Det var kul men jag tog ju ut mig tok för mycket så jag var illamående. Tog hela dagen att repa mig efter det. Jädra infektion.

Här ska jag ta upp paddeln på Hansabrädan. Ni ser uppe hörnet två oranga prickar. Den närmast mig är LIA-F som simmar ut för att rädda den andra personen.

image160

Här har jag paddlat tillbaka. De har ju redan dragit in LIA-F i snöret medan han höll patienten.
image162


Igår jobbade mitt gäng utom den goa brandmästaren som fyllde jämt. Så vi köpte massa skojiga och onödiga saker till honom och lade i en hink för att sedan köra hem till honom utan att han visste vi skulle komma. Så när vi kom var han ute i trädgården och de satte på blåljus, sirener och den stora tutan ett tag. Hela kvarteret hörde iaf att vi var där =o)
Och så blev vi bjudna på tårta, den tårtan han egentligen skulle ta till stationen. Så sjöng vi för honom och lite sånt för att sedan köra tillbaka till stationen. Jag fick hålla koll på brandmännen för de har ju tendens att glömma lite. Så frågar dom alltid mig var de lägger sakerna. Oftast kan jag säga vad de har lagt deras saker men inte alltid, det är omöjligt ;o)

Tvättade RCBs bil. Skulle tvätta 301, den finaste bilen, så jag drog ut luftslangen och elkabeln, hoppade upp och öppnade porten och körde ut brandbilen värd miljoner och körde runt den till baksidan för att tvätta den. Jag körde sakta och försiktigt vill jag lova :o)
Sen körde jag utom brandstationen på allmän väg för att köra runt och backa in den igen - själv. Hoppa ut och sätta in luftslangen och elkabeln igen. Då var jag stolt :o)
Här står jag på brandbilen för att tvätta taket. Fick dra ner stegen för att få bättre plats. Men stor är den :o)
image163

Märks det att jag blir glad för minsta lilla (och kanske udda saker)? ;o)

Jag satte även ihop nio luftpaket till kvällens övning.
Jag skulle hjälpa H med kvällens övning och vara markör. Ni tycker säkert markör låter tråkigt, sitta och vänta för att sedan bli utsläpad.  Men det är så roligt med alla kommentarer :o)
Det var åtta elever från omvårdnad som skulle ligga i huset (ett övergivet hus som sen ska eldas ner). Det var discorök så de fick ha vanliga masker för att inte andas in för mycket. Jag fick ligga fullt klädd som rökdykare inne garaget.
Där skulle jag tända rökpatroner tio min in i insatsen. Tände fyra st och hela garaget blev rökfyllt. Hörde brandmästare J öppnade dörren och ropade. Jag var ju medvetslös eftersom jag var en missbrukare som legat där när elden hade spridit sig från huset. Sen lös han genom fönstrena och otur nog hittade han ju mig... Ville ju att rökdykarna skulle leta lite. Jag satt under ett fönster längst in i hörnet.
Efter ett tag hörde jag rökdykarna komma in och fläkten sattes på, röken som jag kämpat att få ihop blåste de ut rätt snabbt. Men rökdykarna hade inte fått så bra sikt riktigt än utan de välte en massa saker och jag började bli lite orolig att jag skulle få en hylla över mig*ler*. Till sist hittade de mig och P drog väck stolen som jag lagt benen under och de bar ut mig. De satte mig ner och jag kunde luta mig mot luftpaketet. Sen flyttade några andra mig två meter till och där försökte brandmästare J få liv i mig utan resultat. Sen tog han av mig hjälm och mask och en annan drog bort luftpaketet och jag låg ner på marken.
Då hör jag:
P: Men henne känner vi ju igen.
J: Ja fast hon vill inte röra på sig.
P: Jaså vill hon inte?
J: Vi sparkar på henne så kanske hon rör sig.
Då kunde jag inte låta bli att le :o)
Sen tog två tag i mig för att bära bort mig till skadeplatsen där ambulansen skulle ta hand om mig (fast ambulans var ju givitvis inte där). När de bär mig och sätter ner mig frågar en av eleverna om det är en docka och då rör jag mig och de blir förvånade och börjar fnissa att det var ju ingen docka. Då har man väl spelat bra som medvetslös? ;o)
Efteråt såg jag att jag tagit död på en fladdermus där jag satt. Stackars liten.
Efter övningen var det dax att packa ihop.
Dagen med mitt gäng var lika roande som vanligt. Munhugg var det till att ge och ta :o)

En i styrkan

Gårdagen var händelserik vill jag lova. På gott och ont.

På morgonen när jag kom till brandstationen såg jag deltidens brandbil var på väg ut och jag fick världens ångest att jag missat något riktigt stort. Det är sällan deltiden behöver dras nämligen. För 301 var redan borta.
När jag kör runt och parkerar på gården hör jag sirenerna. När jag kom var det bara två brandmän som var kvar som precis började skiftet. Så vi började kolla 309 så att den var komplett, tankad och att allt fungerade.
Jag fick lära mig sätta igång motorsågen och se hur den fungerade och fylla på olja och bensin.
Fick reda på att nattens skift var ute på en brand i lastmaskin på morgonen och när ett automatlarm gick så åkte tre stycken från de som skulle jobba dag oxå ut på automatlarmet med deltidens bil även om nattens skift var klar med första larmet. Men det var falskt så jag missade inget ;o)
Vi återställde 301 från första larmet.
Hjälpte K att tvätta brandsläckare igår igen. Hängde med brandmästaren H och hämtade vatten och lite sådana ärrenden.

På eftermiddagen skulle vi ut och ha kall rökdykning men jag skulle ju ta det lugnt för läkaren så jag skulle hoppa över det. Precis innan vi ska åka ringer läkaren....

Jag hade ett litet spår av en infektion (precis som mamma och jag sagt hela tiden). Men infektionen var nästan över så jag skulle få träna lite smått och gradvis öka.
Röntgen och de andra proverna såg bra ut.

Utom ett...

Ett litet jädra fel...

Han frågade om min släkt hade haft problem med sköldkörteln för min var lite sliten sa han. Ingen i min släkt vad jag vet om har problem med det. Jag skulle ta nya prover som skulle skickas ner till Malmö. Är det så får jag ta tabletter hela livet. Efter det samtalet var jag nästan stum. Kände mig nästan chockad. Jag såg bara allt jävla krabb med att komma ihåg att ta tabletter tills man dör. Jag såg inte den ljusa sidan till en början. Så när vi var på övningsfältet ringde jag till mamma och pappa och de var inte glada men försökte få mig att tänka att det inte var så farligt.
Nu i efterhand känns det något bättre. Det förklarar en hel del hur jag mått den sista tiden. Letade upp på nätet och några saker stämmer. Bla tröttheten. Så det positiva just nu är att jag kommer ju må bättre och orkar få upp flåset som jag inte haft sen handbollen.
Tog proverna idag så nu får jag vänta i två veckor för att få besked vad allt detta handlar om.

Tack och lov förbättrades mitt "chocktillstånd" till det bättre tack vare goa brandmän. De fick mig tänka på annat.

Precis innan jag ska gå in för att rökdyka kall rökdykning ( ja jag skulle ju inte vara med men läkaren sa ju att jag kunde börja träna så smått, och ja jag ångrade mitt dumdristiga val senare) ringde mamma så jag fick ge mobilen till K så han kunde hälsa att jag inte kunde prata när jag var full klädd som rökdykare.
Sen gick LIA-F och jag in. Märktes rätt snabbt att vi inte rökdykit innan och inte förstod varandra riktigt. Det var en massa rum att söka av och jag blev trött rätt fort. Har tyckt innan att kall rökdykning inte alls var så jobbigt så jag såg ju att det var "lätt träning". Men shi fick jag. Förbrukade luften mer än vanligt och var jätteglad att få komma ut efter att hittade två dockor. Men ändå var det kul att äntligen få rökdyka igen.

Så efter det var jag ännu tröttare och ville bara lägga mig ner och sova. Men det skulle ju vara övning på kvällen.
Så det var till att samla gömda krafter någonstans och bita ihop. För övning tackar man inte nej till. Och det var en av de "ansvarsfulla" övning jag har gjort ;o)

Skulle ju hjälpa till på övningen men sen skulle jag få  vara markör och ligga i en bil som inte var så stadig för de ville inte lägga eleverna från omvårdad där. Men mig kunde de offra ;o)
Så innan jag skulle hänga med ut på fältet med de andra markörerna ändrades min uppgift. En av de brandmän som hade hand om övningen fick reda på att han även ingick i kvällens skift och han kunde ju omöjligt vara på två ställen samtidigt. Så då fick jag bli brandman för en kväll och ingå i 1+4 styrkan :o)
Deltiden var där oxå och larmet drogs som Nivå 15 med en tågolycka med bil inblandad. Jag blev Rd 2a.
Drog på mitt svarta larmställ och hoppade in högerbak i den fina brandbilen. Den goa brandmästaren pratade med "SOS" (övningsledaren) i radion medan jag drog på mig gummihandskar och vanliga "arbetarhandskar" över. Tog på mig reflexväst där det står räddning på och var beredd på en insats.

När vi kommer fram till olyckan brinner det på spåret, en person hänger ut för tåget och hotar att hoppa, en bil står på sidan framför tåget på rälsen. Den goa brandmästaren ger order att vi ska ta bilen så tar deltidarna tåget. K säkrar mot brand och tar hand om flickan som hoppade från fönstret och lade henne i framstupa sidoläge så länge.
P hoppar in i bilen från ovansidan och jag springer och hämtar saker som han behöver. När de tagit sönder bakrutan hjälper jag till med nackkrage på personen som sitter, ja ligger, där bak. Sen får jag hålla hennes nacke medan K och H klipper ner taket. P och jag som är inne i bilen får reda att det var en person som oxå skulle vara i bilen men som fattades. Så jag meddelar den goa brandmästaren det. Äntligen hade jag i huvet att meddela styrkeledaren om viktiga uppgifter. När vi skulle ta uttaget var spineboarden upptagen av deltidaren så vi fick vänta lite. Deltidarna fick ut alla ur tåget ungefär samtidigt som vi hade fått ut de från bilen.
När vi skulle ta på spindeln som sätter fast patienten på spineboarden var de andra lite osäkra, de har precis fått den men jag var tvärsäker så de litade på mig ;o)
Hade vi haft fler spineboards hade insatsen tagit lite snabbare. Nu tog det 40 min att rädda 8 personer med två styrkor, alltså 1+4 och 1+3. Även insatsledaren kom och tog över ledningen men brandmästarna (styrkeledarna) ansvarade för sitt område.
Egentligen skulle en styrka åka till med kunde inte fixas. Vi fick mycket bra beröm av de som ledde övningen och markörerna var nöjda.
Jag var glad och kände mig som en riktig brandman den stunden. Övningen och grabbarna räddade min dag.

Nu ska jag börja träna så smått och vänta på provsvaren och fortsätta leva livet trots att min sköldkörtel inte verkar vara som den ska. Det var ju bra att det inte var något allvarligt som kunde stoppa mig att bli brandman. Har varit orolig för det.

Trädet utanför huset:
image158

Fia håller mig sällskap på datan när jag sitter vid datan:
image159

Söka jobb

I fredags hjälpte jag K att tvätta innehållet i skumsläckare som han skulle fylla på. Vi kollade om det var olja i motorsprutorna. Sen kom LIA-F efter fikat för att vi skulle ha lektion med MK i Grunder ledning och hur larmen ser ut. Inte lätt att vara sos-operatör där...
När vi var klara åkte LIA-F och jag var nästan själv på stationen eftersom gänget hade stuckit ut på orientering på sjukhuset. Jag fixade lite med arbeten och ringde till sjukhuset för att få en LIA-plats där. Mejlade idag lite info till dom så det vet vem man är och vad jag ska göra ;o)
Vid lunch kom de tillbaka. Gänget hade delat upp sig i två läger under dagen. I deras innebandylag. De gamla mot de unga. Hehe vilket kackel, ungtupparna var kaxiga och de gamle bara flinade och munhögg tillbaka. Jag var rätt road och kanske glad att jag inte kunde vara med på innebandyn. Får höra imon om de överlevde matchen ;o)

Efter lunch skulle vi se en video om vajerräcken och sen ut på övningsfältet där de har satt upp en bit vajerräcken. När vi kom ut tog jag precis av mig bilbältet och hann inte ens öppna dörren då larmet gick.
Automatlarm till AAK. Tekniskt fel sa dom redan i radion så det var rätt lugn körning dit. Men vi var ju ändå tvungna att åka dit och återställa larmet.
Vi åkte tillbaka och kollade lite på vajerräcket och hem igen. Hjälpte K litegranna med det sista på skumsläckarna och sen var det fika. Efter det skulle de ha innebandy så jag körde hemåt.

J sa att jag skulle söka den nya tjänsten på brandstationen men jag sa att jag har ju en termin kvar efter denna. Han sa att man kunde få tjänsten iaf och pendla mellan skola och jobb. Han tyckte definitivt att jag skulle söka =oD
Så idag har jag skrivit CV :o)
Jag har skrivit en massa idag och kommit en bit men har en hel del kvar.
Sen kom Thias idag så jag har lekt lite med honom. Nu har han börjat prata och skrika lite mer ;o)

Igår Lanade min bror, I, M och jag hos I. Var skoj att spela lite CS och käka massa godis och dricka läsk. Var ett tag sedan vi hade LAN nu.

Imorgon kommer jag inte hem förrens vid 22. Övning på kvällen med hel och deltid.
Vi hörs!

Dagens låt

Insatsövning Trafikolycka

Jag sitter här och funderar ut vad fasikens jag gjorde igår. Hjälp, jag är senil. Kan inte komma på det*funderar*.

Tänker....

Fick en liten lektion i restvärdesräddning. Men måste ju har gjort mer...
Jo nuså!
Vi var i berget och startade reservgeneratorn som ska ge staden ström. Sen fick vi åka på en oljesanering.
Jag var inne och röntgade lungorna på sjukhuset.

Sen fixade jag lite med schemat och boka in det vi har missat.
Skulle egentligen haft stegen men det blev inte av. Är så sugen på att klättra ju :o)
Hände väl inte så mycket igår, var som alla andra dagar, åka brandbil, hjälpa till på stationen....
Höll på med tankbilen. Pumpen ville inte igång och fick till sist byta batteriet.

image157

Idag hade vi insatsövning trafikolycka.
Det var som ett vanligt larm, fast övning där vi två LIA-elever skulle få göra så mycket som möjligt. Två personer som satt i bilen som fått ett stort träd över sig. Inte det man är van vid på skolan.
Men det gick bra och det var kul att ha trafikolycka igen. Var ett bra tag sedan. Men det märks att de inte har samma rutiner eller material som på skolan. Men vi lyckades på ut personen och dockan utan mer skada än från början ;o)
Sen efter insatsen fick vi klippa och bända bort dörrna på bilen.

Efter lunch var LIA-F och jag på en bensinmack för att göra lite brandskyddsarbete. Vi ska skriva om det i PM 2.
Idag skrev jag lite i PM 1. Börjar bli lite stressigt.

Fick förfrågan igår att vara med på övning på måndagkvällar. Och så ska jag vara markör på torsdagskvällar. Så på tre veckor ska jag på övning sex ggr ;o) Gäller att passa på när man kan.

Tittade på film ikväll med I och så beställde vi pizza. Eller ja, hon tog kebabtallrik och jag en kycklingsallad. Det var massa sallad och kyckling men jag blev inte mätt... Ibland är man omättlig, mask i magen kallar dom det ;o)
Men jag tappade massa krafter på att klippa i bilen. Är rikigt krasst nu tycker jag. Märks att man varit sjuk i sex veckor nu.
Väntar fortfarande på svaren från läkaren. Måtte de hitta nåt som inte är så farligt...

Brandbilen från köket...
image156

Läkaren

Idag var jag hos läkaren. EKGet såg bra ut och jag hade lika bra lungkapacitet som en tjej på 2 meter!! Inte illa för att vara 1.62 ;o)
Men jag har fortfarande svårt att andas så de tog en hel drös med blodprover och imon ska jag röntga lungorna. Hoppas bli av med detta snart. Har gått i över 5 veckor nu.

Annars har det inte hänt så mycket. I kommer snart hit så ska vi spela lite CS ;o)

hits