Samövning med Räddningsledare A

Ojdå... Jag börjar bli dålig på att uppdatera här. Livet går på rekordfart och jag hinner inte med allt jag vill.

I onsdags hade vi fyra samövningar med Räddningsledare A. Vi började med en brand i en gammal brandstation. Jag och R var rökdykare och fick in och släcka(dämpa) lite brasor och söka vidare. När vi skulle gå in i andra lägenheten hade R dåligt med luft (90-100 bar). Jag hade 170 bar så jag hade kunnat vara inne en bra stund till. Men har en dåligt med luft ska båda ut... Andrastyrkan fick ta över sökningen. Jag har den fördelen att jag tar mindre luft eftersom jag är mindre.
Nästa larm var en trafikolycka med flera fordon inblandade. Jag var verktygsman eftersom jag körde brandbilen.
Lärarna var nöjda över vår insats. Tog 33 min från det vi kom fram till att vi plockat ihopa allt. Och då tog vi taket :o)

Efter lunch var det dax för ras och skred. Vi har aldrig haft det så vi hade ingen aning om vad det var.
K och jag fick i uppdrag att titta efter ingångar till byggnader. Vi sprang uppför trappan och hittade något rum in till vänster men där var det tomt på folk men såg en tunnel som gick genom byggnaden. Där nere såg jag en docka.
Vi fick sen klättra in genom ett fönster på första våningen och sen leta runt i byggnaden. Det var till att krypa och lysa med ficklampa. Jag tyckte det var skitskoj :o) Sen fick jag in i tunneln nerifrån och kravla mig upp runt ett krön för att dra ner dockan. Var några brädor de hade satt i vägen så de fick jag bryta loss först. Tur att man var liten för det var precis så jag fick plats där inne.
Sista insatsen för dagen var brand i verkstad. Jag var rökdykarledare och fick mata slang och prata med rökdykarna i radion. Den insatsen gick kanon och befälen och lärarna gav oss massor beröm för dagen :o)

På torsdag förmiddag var det dax igen för två insatser. Vi började som förstastyrka och jag var andrarökdykare i brand i industri. Det gick kanonbra då E och jag har rökdykt en hel del innan så samarbetet funkade bra.
Läraren tyckte jag sökte snabbt och noga. Kul att höra att man e effektiv :o)
Det är ju alltid en lärare med där inne som tittar och har koll på oss. Fast oftast ser man dem inte. Jag lyste på väggen en gång när vi var på väg ut och höll på att gå in i den ena läraren. Jag fick gå runt han för han ville ju inte flytta sig*hmpf* =o)
Sista övningen var kemlarm. Jag var chaffis så jag körde brandbilen och tog fram utrustning. Hjälpte killarna att klä sig...

På eftermiddagen hade vi tenta på olycksutredning och på fredagen redovisning i skogsbrand.
Veckan gick jättefort och helt plötsligt var man hemma igen.
På fredagen cyklade jag upp till I i blåsten och sen gick vi en timme i skogen.
I lördags var jag hos syrran och lekte med Thias. Sprang runt i trädgården med han i barnvagnen. Tyckte han var jättekul. Gick sen en runda för att han skulle somna.
Igår red I Pontus och jag red Raston.
De var pigga och glada. Jag kom ifrån I och Pontus med vilje för att galoppera ifatt. Då började I galoppera före mig så Raston galopperade som faen för att hinna ifatt. Har nog aldrig galopperat så fort. Jag asgarvade hela vägen kan jag säga. Då var det krut i den gamle gubben :o)


Idag har vi haft uppstart i Hög höjd och internationella insatser. Ska bli roliga veckor framöver :o)

Slänger väl in lite bilder..

Körde pappas bil häromdagen då han besiktigade min. Jag det har jag glömt säga va? Att min bil gick igenom besiktningen med blankt papper :o)
Här har jag tagit en bild på pappas bil när jag var på väg hemåt.
image280

Vy från baksidan av syrrans hus.
image281

301 och 305. Ja jag fick ju köra 305, den till höger då...
image282

Lite saker man har på sig när man rökdyker...
image283

Bilden är lite mörk men det är jag bakom masken iaf...
image284

Sanering efter keminsats.
image285

Fin parkering va? Fast det var ju befälet som ville jag skulle ställa mig där :o)
image286

Dagens låt:
Hinder - Lips Of An Angel

Some people need to help somebody

Resten av helgen då?

Jag körde hem vid sextiden i lördags då jag var helt slut av allt bus :o) Fast de hade nog velat att jag var kvar för att titta på melodifestivalen med dem =o)
Syrrans sambo skar sig i lördags i handflatan så han fick åka in till akuten och sy fem stygn. Kan ju säga att man var orolig innan man fick reda på att det gick bra. Kan ju ta senor och allt möjligt. Hade det varit lite djupare hade han visst fått åka ner till Lund.

I söndags gjorde jag inte så mycket tycker jag. Packade lite och städade bland papper och så...
Igår började jag ju vid halv ett. Skulle handla lite och hann komma inom syrran tio min och hälsa på Thias.

Igår fick vi gå in i olika rum där det brunnit och sen försöka lista ut var det börjat och orsaken. Har haft funderingar på att bli olycksutredare (trafikolyckor) eller brandutredare innan jag började här och efter gårdagens lektion blev man mer sugen :o)

Idag skulle vi till en bondgård och ha djurlivräddning men läraren hade bokat fel så vi fick köra hem igen. Jag körde brandbilen på hemvägen, alltid kul att köra brandbil =o)

En annan låt som går konstant just nu...

Some people stand in the darkness
Afraid to step into the light
Some people need to help somebody
When the edge of surrender's in sight..

Don't you worry!
Its gonna be alright
'cause I'm always ready,
I won't let you out of my sight.

I'll be ready (I'll be ready)
Never you fear (no don't you fear)
I'll be ready
Forever and always
I'm always here.

In us we all have the power
But sometimes its so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me..

Midnight Oil

How can we dance when our earth is turning
How do we sleep while our beds are burning


Så grym låt!

Se upp för dårarna, dårarna stängs!

I fredags var vi lite i brandlabbet och fick se när olika sorters rök/flamdetektorer löstes ut.
Innan lektionen skulle jag ta bilen upp till lektionssalen för att sen köra direkt hem. Då var det ett par i en 745 som inte fick igång bilen. Volvo startar ju alltid?
H från service försökte få igång den genom att koppla batterierna. Sen skulle den puttas av några från min klass och jag fick ju äran att sitta i och få igång den. Var en taxibil som stod vid vägen så killarna trodde inte den kom förbi. Jodå hojjtade jag när jag uppskattat bredden mellan trottoaren och taxibilen.
Ja jag styrde säkert förbi utan servostyrning, lite tungstyrt vill jag lova. Men bilen ville faktiskt inte igång. Jag ringde till bilmekanikerakuten (pappa) för tips men han kunde ju inte säga någon direkt orsak, inte för att jag trodde han var synsk heller. Sätta bilen på laddning om det är batteriet som dött.
När lektionen var slut körde jag förbi parkeringen och såg att bilen var borta...

På lördagen anlände jag till brandstationen 07.45. Hehe fick ta tet innan jag ens satt maten i kylskåpet*ler*.
Var skoj att se alla igen.
Jag var skitnervös för rullbandstestet. H skulle komma vid 9.30.
Innan dess satte jag ihop lite flaskpaket till dagens övning. Hjälpte B om böcker då han går SMO på distans.
Sen var det frukost och jag fick i mig en banan. Jäkla var nervös jag var.
Egentligen skulle de börja med brandgasventilation vid halv tio men de väntade lite så jag skulle kunna vara med :o)
Till testet då.
Jag var så nervös innan jag började så pulsen låg på 173. Ni kanske inte förstår varför jag är nervös.
Ska förklara:
Klarar jag det inte ser jag det som ett misslyckande. Klarar jag inte det kan jag inte söka till Östra Blekinge till sommaren, har velat bli brandman i nio år och forfarande inte klarat rullbandet på 5.6... Vad ska folk tro om mig? Hur besviken kommer jag inte bli på mig själv?
Tänk om jag snubblar redan under uppvärmningen?
Tänk om... tänk om...
Eftersom jag vet att jag tänker helt fel försökte jag tänka: Jag klarar det, bit ihop, visa att du duger, du kan om du vill!
Grabbarna hejjade på mig och önskade mig lycka till. M hjälpte att ta på paketet och stod sen och tittade när jag började gå.
Benen blev som spagetti redan efter uppvärmingen. Försökte tänka att mjölksyran försvinner snart för så tidigt har det inte kommit innan. H frågar om en siffra och jag fick det jobbigare och jobbigare att svara. Tyckte han frågat många ggr = många minuter som gått.
Jag flåsade och benen ville knappt lyda. Jag inser rätt snart att det inte kommer gå. Det är då hjärnan sviker mig och man tänker negativt då man är trött. Det resulterade att benen och kroppen helt enkelt inte ville mer.
Kändes som att världen rasade samman när jag fick avbryta. Ville bara skrika HELVETE!!
Jag tränar och tränar men det går inte...

H berättade att det är jobbigare att vara kort då man tar flera steg. Jo tack det har man märkt, får gå så snabbt man kan.
Fick en massa träningstips av H och sen när han kommer ner till Revinge som timlärare ska han ge mig en träningslektion :o)
När jag gick för att byta om var jag så besviken på mig själv. Jag kanske hade orkat lite till?
Har planerat mitt liv så noggrannt hela livet och nu vet jag inte vad som händer i sommar. Får panik av tanken...

När jag bytte om så ropar brandmästaren i högtalarna att alla skulle samlas i lektionssalen. Jag visste att alla vid detta laget visste om mitt misslyckande så jag bävade för att träffa dem när man hade gråten i halsen.
B kramade om mig tröstade mig. Sen kom goa brandmästaren och kramade om mig. Då kunde jag givetvis inte hålla tillbaka tårarna. Åå varför ska man vara sentimental för?
B sa att jag har åldern för mig och att jag ska sattsa på skolan först och träna långsiktigt. Han har helt rätt men jag har ju så bråttom med allt och vill ju ha ett sommarvik som brandman. Visst i värsta fall får man söka annat men det är ju brandman jag vill bli.
Efter några tröstande ord kändes det bättre och jag glömde snabbt av min besvikelse när lektionen var slut. För sen skulle vi ju till övningsfältet :o)
Jag hade jättekul under hela dagen och fick även rökdyka :o)
Jag skrattade nog nästan konstant hela dagen. På brandbilen finns det ju högtalare när man pratar i en mick. Den hörs rätt bra utåt. När vi var på övningsfältet tog B micken (han körde 301) och sa: Se upp för dårarna, dårarna stängs!
Jag trodde jag skulle dö av skratt i baksätet. Lät precis som i filmen.
Sen var den goa brandmästaren glad när jag satte på mig masken för de blev det tyst. Vaddå? Jag pratar väl inte mycket? ;o) Ja tetet haglade hela dagen*thihi*.
Trots en motig morgon var det den roligaste dagen på länge. Vilket gäng alltså, de är guld värda och finns inte på många ställen.

Jaja nog med tjat. Måste käka lunch nu!

Not now

Jag ska skriva om helgen imon, idag har det varit lite stressigt. Tålamod...

ABCDE på bilen

Har mestadels pluggat denna veckan. Mycket som ska göras. Vi har haft lektioner i olycksutredning och IVPA (I väntan på ambulans).
Har gått på rullbandet varje dag. Jag är fortfarande skeptiskt att det kommer gå imon men jag måste ju var positiv och vara så envis jag aldrig varit förut. Jag får väl helt enkelt bli förbannad på mig själv och antingen klara testet eller gå tills jag stupar. Det finns inget mitt emellan nu känns det som.
Smsade just till testledaren om han stannar bandet när jag når min maxpuls för det kommer jag definitivt nå. Han skrev att han stannar när han tycker jag ser ut att behöva det. Man kanske ska le hela tiden för att inte verka ansträngd? Hehe :o)

Hur som helst. Mycket plugg gick till redovisningen vi hade idag. Alla har fått reda på om man är godkänd precis efteråt men inte min grupp. Inhopparen skulle mejla läraren vi egentligen skulle ha då hon e sjuk och hon i sin tur meddelar om vi är godkända. Fy fan att sitta och vänta. Jag är osäker för han klagade en del på mig men hade ändå mycket positivt. Själv tyckte jag det gick bra för jag har aldrig pratat så mycket utan att titta på papper. Men det är ju som sagt han som avgör det. Usch vad jag är nervös för att veta om man fick underkänd. Man vet ju inte heller när man vet om det. Kan ju dröja tills nästa vecka. Och gå i helgen och undra vill man ju inte....

Annars har jag städat köket, mitt rum och igår tvättade jag pappas bil in och utvändigt. Den var skitig med stor S. Laga bilarna kan han men städar dem väl inte så ofta.
På tal om bilar. Om 2 ½ timme ska min bil genomgå en helkroppsundersökning. Den funkar på ABCD men E:t kan ju vara lite värre.
Fri luftväg har den (avgassystemet helt ok)
Bra andning (alla ventiler går som en klocka i motorn)
Ingen blödning (läckande olja)
Bra medvetande (svarar alltid på tilltal när nyckeln vrids om)
Men sen kommer E:t, helkroppsundersökningen. Bältena där bak var inte riktigt bra så pappsen skulle ta från en bil de har på jobbet (som ska skrotas) men de bältena passade inte. Så han fick ta från mammas bil så länge. Tills han hittar några andra som passar förstås...

Imorgon ska jag som sagt till brandstationen. Ska bli skoj att träffa det gamla gänget igen. Var iförsig bara en månad och fyra dagar sen jag var där... :o)

Nähe fylla magen med lite käk. Efter lunch ska vi till brandlabbet en timme och sen bege sig hemåt...

Va?

Vänta lite nu... har folk sportlov nu?
Vi då? Vi som pluggar till brandmän är väl sportiga av oss? Om man skulle protestera för sportlov till alla :o)

Jaja... det betyder ju att man är vuxen nu då ju...

Skulle laga mat men det för fortfarande smockat med folk i köket så jag kom på att jag hade en burk med lite lasagne i kylskåpet så jag värmde bara till den så var middagen serverad :o)

Somnade innan idag när jag vilade mig från pluggandet. Fattar inte att jag kunde somna när man hade musike på full volym. Men på kvällarna kan man inte somna när det är full volym i korridoren. Knasigt...

Väntar på att maten ska smälta lite så man inte får håll när jag går rullbandet. Fick det igår även om man väntat i evigheter efter maten.

*piiiip, piip.......pip* (svär)

Jaha... när allt ser så jäkla ljust ut och lätt, ja de kommer man två steg bakåt igen. Det slår aldrig fel!
Jag var så glad häromveckan när jag gick rullbandet i lutning 8. Jag klarade ju testet trodde jag.
Bestämde tid med H på brandstationen på lördag då han ska testa mig. Han hade jouren hemma men skulle komma inom brandstationen för att testa mig. Jag måste ju söka sommarvik innan den 22 feb.
Igår skulle jag ta på mig larmstället och tog reda på hur man ställer in programmet på det nya rullbandet. Innan ställde jag in det själv. Bandet gick upp på lutning 14. Det var inte i grad som jag trodde (ska vara 8 grader) utan procent. Ja givetvis klarade jag ju inte det. Nu har jag några dagar att träna ihjäl mig.
Men det ser mörkt ut. Jag försöker vara positiv men det blir faen inte lätt. Få ner H särskilt till stationen för att sen misslyckas och sen inte kunna söka sommarvik? Oj vad jag kommer vara glad på mig själv då...

En tröst i detta elände är att jag lyfte pappa i brandmannagreppen tre ggr i lördags. Han är 183 cm, 85 kilo. Jag är 162 cm och 69 kilo. Så där är jag nöjd med mig själv. Får pränta in det i skallen för ibland tänker jag för mycket på det jag inte klarar av och glömmer det jag faktiskt klarar av.
Så att skriva det här på bloggen gör att det sätter sig bättre i hjärnan, trögtänkt vettni :o)

Denna veckan blir inte mycket praktik då vi håller på med olycksutredning. Har pluggat hela dagen och varit så flitig så.
Skulle för en stund sen laga mat men det var knögfullt i köket så jag får vänta lite.
Sen ska jag plugga lite till och träna på rullbandet tills jag spyr...kanske inte riktigt. På lördag däremot får de nog ha en ambulans redo att rycka ut då jag slår i näsan i rullbandet när benen slutar att fungera :o)

Hoppa Grållen, hoppa!

Varför testade jag aldrig detta med Grållen? Hade ju varit en fin färd till bilarnas trappalanda utan att behöva passera skroten och bli förnedrad av att stå med andra icke fungerande bilar då han gick som en klocka ända in till slutet*snörvel*.

Hade varit kul att titta på Svenska VM-rallyt och stått vid Colins crest och försökt få bra bilder :o)
Självklart hade man hejjat på Petter Solberg i sin Imprezia*mumma*.

Jaja, vad har jag gjort sedan sist?
Jo vi hade rökdykning i fredags och sjukvård.
På sjukvården var det en liten fågel som hade flygit in i lektionsalen och gick på golvet. Den flög upp på bänken bakom mig och jag skulle ta den försiktigt för den verkade lite omtöcknad. Det slutade med att den bet mig innan jag hann ta den och klassen hade lite roligt. Det gjorde ju inte ont men jag blev förvånad. Fågeln flög senare ut i det fria...

På rökdykningen gick det rätt bra, jag körde ut brandbilen vilket jag tycker är skoj och sen var jag rökdykartvåa. Dra slang, dra lite till i slangen, dra in slangen, dra upp slangen för trappan, dra ner slangen, dra ut slangen... Ja då vet ni vad jag gjorde. Ja pratade i radion mellan slangdragningarna...

Innan jag körde hem fick jag fylla på kylarvätskan. När jag sen släppt av vännen O vid sölve kände jag att det luktade bränt. Kollade i behållaren och insåg rätt snabbt att den var tom! Ni som vet någorlunda om bilar fattar vad det innebär. Gick in i en affär och hämtade vatten. Hällde i och såg det sprutade ut genom ett hål vid fläkten. Ringde bilmekaniker-akuten d.v.s pappa. Han lät ju inte glad när jag berättade att jag kunde få in fingret i hålet.
Min kreativa sida började tänka på saker att täppa igen hålet. Efter förklarande var hålet satt frågade min kloka far om jag såg en sladd som var lös någonstans. Jo den hittade jag ju lite längre ner och insåg rätt snabbt att den proppen längst ut på sladden passade hålet alldeles utmärkt. Sen fick jag fylla på med mer vatten och inte stänga locket helt så det inte blev övertryck så proppen flög ut igen.
Sen var man redo att köra de resterande milen hem utan att behöva bli bärgad :o)
Men jag körde ca 12 mil... Hur länge var kylarvätskan tom? Tacka gudarna att det var en Volvo och inte en toyota, mazda eller andra mindre braiga bilar =o) De bilarna hade nog brunnit upp så fort nivån gått under min. Nä jag har inga fördomar alls :o)


Idag började vi med olycksutredning. Ska bli skoj, fast kanske inte när tentan kommer redan nästa fredag...

Rökdykning och egen övning

Dörrforceringen i tisdags var jätteskoj =o) Gäller att ha koll på MK 3 och klass 2 dörrar då man inte bryter på exakt samma ställe. Sen är det olika på ingående och utgående dörrar. Ja det var nyttigt att kunna iaf, får öva lite så det sätter sig i ryggmärgen för man glömmer det fort om man bara gjort det tre ggr.

På onsdagsmorgonen var det dax för min lilla övning som jag bokat och fixat. Fartyget...
image268

...stod i ljusan lågor.
image269

Brasan är tänd och röken hade fyllt hela fartyget så jag drog larmet.
image270

Bråttom i första skedet...
image271

Andra brandbilen ställde sig på andra sidan.
image272

Övningen gick hyfsat. Jag fick tända brasorna lite då och då så de fick släcka lite. Sen gick jag in för att kolla läget på rökdykarna.

På eftermiddagen hade vi föreläsning om skogsbrand.

Idag har vi haft stor insats för hela klassen. Halva klassen var markörer inne i industrin medan resten fick bära ut markörena. Jag började med att vara markör. Jag blev beordrad att sitta vid stålbalkarna. Förstår varför läraren ville jag skulle vara där. Det var trångt...
Jo jag överlevde färden ut och stod och tog lite kort.
Här har en till markör kommit ut.
image273

Lite slang...  Ja Axxa ville ju vara med på ett hörn :o)
image275

Vi är iaf glada att se varandra hon och jag så man kan inte klappa henne för mycket =o>
image276

Innan det var min tur efter lunch fottade jag lite i vagnhallen (eller fordonshallen som de kallar det här nere).
image277

Vilken radio ska man ta? =)
image278

Jag var försterökdykare på vår insats. Det gick bra tills man hittade en person. Jag nådde knappt runt markören utan hade problem att dra ut dem. Senare när jag var rökdykarledare hade de en rem runt markörerna så jag kunde dra ut dem själv sista biten. Bra uppfinning den dära remmen :o)
Sen gjorde jag en tappe när jag skulle ta IR-kameran. Tog den ur lådan precis innan jag skulle gå in, gick in och kom några meter in när jag skulle slå på den. Funkade inte, tryckte förjäves. Läraren kom fram och tryckte en gång på knappen och kollade sen om batteriet var i. Ja ni kunde nog räkna ut att det var det inte. Så nästa gång ska jag inte ta det för givet ;o)

Efter vår insats var dax att rulla slang...
image279

Denna veckan har mycket tid lagts på gymmet. Inte vid vikterna utan på rullbandet. Jag springer och går som om energin aldrig tar slut. Fattar inte vad jag får orken ifrån. Kanske för att det är bra nu med... ja allt.
Eftersom jag hellre tillbringar timmar på rullbandet kommer styrketräningen lite på efterkälken men det ska snart reda upp sig.
Imorgon har vi rökdykning igen. Ingen rast ingen vila ;o)

Okeeej

Hur kan man stå still? Alltså så här still?

RDL och soteld

Ojdå man får en massa att skriva om när man inte skrivit här på flera dagar.
I torsdags hade vi IR-kamera praktiskt. Har haft en kamera  på brandstationen innan så det var nyttigt att se lite olika kameror. Alla förstabilar ska ha en sådan tycker jag, ypperligt hjälpmedel till det mesta, framförallt rökdykning. Vi skulle först in utan ficklampa och kamera för att hitta glödbranden. Ja det gick ju inte så bra. Men sen när vi fick kameran gick det rätt snabbt ;o)

På lunchen bokade jag in en egen övning på onsdag som jag ska leda och ansvara för säkerheten. Ska bli sköj :o)

På eftermiddagen fick vi instruktörs-HLRutbildningen. Fint :o)

Soteld hade vi på fredagen. Först fick vi lära oss pålstek. Lärde mig den under LIAn men fasikens vad man glömmer fort. Men efter ett par ggr satt den igen. Tur det för E och jag skickades upp på taket på villan för att sota skorstenen i blåsten. Snällt att de skickar upp de lättaste personerna i gruppen när det blåser där uppe på taket*ler*. Skönt att man lärt sig gregen (
Gri Gri) under LIAn för det har vi inte fått här än.

Körde sen hem och var barnvakt till Thias. Försöker vara med honom varje sekund :o)

I lördags sprang jag Salsjörundan. Mycket roligare att springa hemma i skogen man känner till än detta blåshålet här nere.
Var meningen att jag skulle spela lite Call Of Duty 4 men hanns aldrig med*faen*.
Köpte så jag kunde sätta in alla fotona i en pärm. Var 286 bilder från min barndom man skulle sortera. Städade rummet hann jag faktiskt innan det var åter dax att köra till Revinge.
Tiden flyger bara förbi.

Idag på förmiddagen hade vi rökdykarledarrollen teoretiskt och på eftermiddagen blev det praktiskt. Var trevligt att rökdyka lite och lära sig vad man ska göra om det blir problem och vad man ska tänka på som rökdykarledare.
Vi var så duktiga och tvättade brandbilen innan den kördes in i vagnhallen. Jag menar, tvätta brandbil har man ju aldrig gjort förr...
Efter rökdykningen stack jag till gymmet och sprang en timme som sist fast denna gången 0.2 km snabbare ;o) Är riktigt nöjd att det går så bra. Gymmade lite sen för att senare somna i bastun! Ojdå... Ja jag kokades ju inte men varmt var det :o) Var där en timme och sen var man helt färdig. Varje gång jag reste mig lite så flimmrade det för ögonen. Magen skrek efter mat.. Fick snabba mig att duscha, jag kan ju inte däcka en andra gång i omklädningsrummet*flin*.
Nähe titta lite på tv och sen göra kvällsmat. Blev inte riktigt mätt på middagen.
Imorgon väntar dörrforcering*höhö*.

hits