Detta med kvinnliga brandmän...

Sitter och jobbar nu. Det kommer lite att göra från och till. Nu innan halv fyra så brukar det drälla in folk och ut. Kul när det händer lite. Fast man får ju pausa musiken rätt ofta =) Det som är fördelen är att man kan spela musik utan att någon hör.
Fast man får ju vara vaksam så det inte står någon vid fönstret som vill prata med en. Inte alltid man ser i ögonvrån.

Nu har det åter igen kommit upp om kvinnliga brandmän. Jag kan hålla med SRV att storstadstesterna bör ses över. Varför ska en brandman kunna hoppa två meter längd? Jag som är 1,62 m måste ju bli groda för att klara det. 
Bara för att de sänker kraven i storstäderna blir inte brandmännen sämre. Hur klarar sig resten av landet? Där är de mindre folk i styrkan men gör precis samma saker och klarar det trots lägre anställningskrav. 
Så nu när folket får veta att de sänker kraven för att kvinnorna ska in blir det ett jäkla kackel. Folk tror inte att det kommer finnas några brandmän som kan dra ut dom. 
Men bara för att de ser över storstadstesterna och försöker hitta ett relevant test som brandmannajobbet innebär kommer inte kvalitén försämras. 
 
Läste en kommentar från en blogg som trodde precis som många andra att allt kommer brinna ner nu när kvinnor ska in. Han var brandman och sa att ingen (kvinna) skulle kunna dra ut sin rökdykarkollega i nöd när de sänker kraven.
Åter igen finns det en hel massa kvinnliga brandmän som klarar jobbet trots att de inte jobbar i storstäderna.
Och det här tjatet med att kvinnorna inte kommer kunna dra ut sin kollega i nöd är så tröttsamt. På nåt sett verkar det som att alla tror att brandmännen jobbar en och en.
 Hamnar en brandman i nöd och den andra rökdykaren är en superstark gladiator lämnar inte resten av gänget han själv. Man har en rökdykarledare av en anledning, nämligen att hjälpa till!
Denna superstarka gladiator har varit inne lika lång tid i lika hög värme som sin kollapsade rökdykarkollega.

Hur tror ni han mår?

Rökdykarledaren kommer och hjälper till, det är hans uppgift. Tror ni resten av gänget står och pilla sig i naveln när en kamrat har kollapsat? Nej alla hjälper till. En för alla, alla för en!
Självklart behöver man fysik för att klara rökdykning. Det är därför man testar på rullband varje år.
Jag klarar inte det högsta rullbandstestet men ändå lyckades jag dra ut vår lärare själv ut ur lägenheten och sen kom RDL och mötte upp så drog vi han gemensamt ut genom trapphuset.
Man behöver inte vara superstark för att klara det. Att folk inte fattar det!

Och självklart behövs det tester. Men behöver man superstarka gladiatorer? Är inte en brandman till för att hjälpa folk? Kunna prata lugnade med skadade i trafikolyckor, kunna göra första hjälpen m.m.
Jag har varit på brandstationen i sex år. Varit ute på 60-70 larm. Hur många ggr tror ni det har varit skarp rökdykning med personer där inne?
Noll.
Däremot har det varit rökdykning på andra byggnader på ej livräddning. Men det är max 5 larm.
Men visst är storstadstesterna bra på det sättet att de inte tar in folk genom maxstyrka utan även det man har innanför pannbenet.
Detta kan man diskutera i all evighet men kan inte svenska folket fatta att vad en brandman egenligen gör?
Nu har man velat bli brandman i tio år och hela tiden mött sådana här fördomar om kvinnliga brandmän. Hur länge till ska man hålla på? Hur länge ska de kvinnliga brandmännen bevisa att de klarar jobbet när de kommit in och klarar testerna precis lika bra som männen? Ska de jobba i tio år för att bevisa att de faktiskt är lika duktiga som männen?

Kommentarer:
Postat av: Sanna

Inget nytt under solen mao. Folk yttrar sig om saker de inte har ett uns insatta i. Jag drog ut en 90kg branddocka på jobbet här för leden och jag är betydligt sämre tränad än en brandman...



Förändringar gör ont, nya saker skrämmer och så ska man göra mycket väsen av ingenting så har det alltid varit och kommer alltid förbli.

Postat av: Brandkvinnan

Ja folket tycker lite för mycket när de inte vet all fakta. Men visst, vi lever ju i yttrandefrihet...

Starkt jobbat :o) Bara lite jädraenamma så klarar man rätt mycket ;o)

Ja det är synd att folk inte kan se nya saker med positiva ögon.

2008-11-12 @ 17:12:43
URL: http://brandkvinnan.blogg.se/
Postat av: erik skåpdal

Hejsan, fin blogg du har. jag reagerar dock på det du skriver om att testerna är orelevanta. under de år som jag har jobbat som brandman har det uppstått situationer som är MYCKET mer fysiskt krävande än storstadstesterna. Och jag har lätt för att klara dem. En sak är nog inte bara svart eller vit. Hoppas du får träna oc vara frisk under 2009. Mvh // Erik

2009-01-04 @ 13:34:10

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits